„Antizapadna histerija“ onih koji beskompromisno pozivaju na ostvarenje građanskih ideala liberalne demokratije, fer izbora i zaštite ljudskih i građanskih prava?!

S prezirom su razumni čitatelji dočekali neke od izvještaja medija sa protesta koji su u petak 31.3.2023. godine održani pred OHR-om. U cilju iznošenja činjenica vezanih za sam događaj i takva izvještavanja, kao i takve komentare na društvenim mrežama i medijima čiji autori, sakriveni anonimnošću, uzimaju sebi za pravo da iznose moralne ocjene i interpretacije u krajnjem neskladu s ustaljenim normama javne rasprave. A pristojnost  da se i ne pominje.

Voditeljica / moderator protesta bila je Elma Mujadžić koje se odazvala pozivu organizatora i učestvovala na protestima kao građanka, te prihvatila da pročita tri pisma u ime autora koji su bili spriječeni da sami učestvuju u izravnim obraćanjima prisutnima: redatelja Gradimira Gojera, operske dive Margit Tomik-Levy, te prof. dr Esada Durakovića.

Organizatori osuđuju medijske članke i naslove pojedinih portala koji su bombastičnim i zlonamjernim naslovima tendenciozno stigmatizirali voditeljicu skupa te joj takvim pristupom nanijeli nenadoknadivu štetu i kao građanki i kao majci malodobnog djeteta. Istovremeno su time ugrozili njenu sigurnost i sigurnost njene porodice, čemu svjedoče prijeteće poruke upućivane putem društvenih mreža. U drugačijim društvenom ambijentu takva atmosfera ne bi bila ni građena. Naprotiv, moglo se očekivati da će se mediji i novinari osvrnuti na odjek dezinformacija koje su plasirane iz njihovih redova i izviniti se građanki Elmi Mujadžić. Jasno je da se tome danas u Bosni i Hercegovini teško možemo nadati, zbog čega se i insistira na objavljivanju ove reakcije.

Moderatorici se, kao i svim učesnicima protesta, ciljano podmeće da je izgovaranjem jednog univerzalnog i dobro poznatog antifašističkog slogana pomenutog u pročitanim tekstovima, upućen poziv na otvoren sukob prema aktuelnim domaćim i inostranim političkim akterima. Dobilo se takvim perfidnim zahvatom paradoksalno tumačenje o tobožnjoj „antizapadnoj histeriji“ upravo onih koji su odabrali da tog dana otvoreno i beskompromisno pozivaju na ostvarenje građanskih ideala liberalne demokratije, zaštite ljudskih i građanskih prava i fer izbora – baš tekovina istog tog Zapada. Takvo čitanje kakvo su javnosti ponudili neki mediji, moguće je samo iz ugla suprotnog antifašističkom porijeklu navedenog slogana.

Sarajevo, 3. april 2023. godine