Apostolska nuncijatura: Medalja "Krugu 99" uručena kao znak sjećanja na sastanak

Apostolska nuncijatura: Medalja “Krugu 99” uručena kao znak sjećanja na sastanak

SARAJEVO, 17. siječnja (FENA) – Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini pojašnjava da Brončana medalja u povodu III. godine pontifikata pape Franje, uručena Adilu Kulenoviću, predsjedniku Udruženja intelektualca “Krug 99”, ne može biti interpretirana kao vatikanska nagrada ili odlikovanje, ili priznanje nego je samo znak sjećanja na sastanak koji je imao za temu “Dijalog i pomirenje kao put mira”, kao širenje i promocija Poruke pape Franje za 53. Svjetski dan mira, priopćeno je danas iz Apostolske nuncijature u BiH

Medalja je, kako se navodi, uručena na kraju ovog sastanka (12. siječnja 2020.) predsjedniku Udruge, Adilu Kulenoviću, za cijelu Udrugu, ne za njega osobno.

-U stvari, to je jednostavna gesta koju čini apostolski nuncij čak i kada, na primjer, posjeti župu, neku zajednicu ili udrugu, kao “suvenir” pohoda. Ništa više – navodi diplomatsko predstavništvo Svete Stolice u BiH te izražava žaljenje zbog svake manipulacije i iskorištavanja geste koja ima za cilj izgradnju mira, pomirenja i oproštenja.

Saopštenje Kruga 99 povodom reagovanja Apostolske nuncijature u BiH

Naiskrenije se izvinjavamo zbog našeg očito pogrešnog tumačenja jedne geste apostolskog nuncija u BiH – uručenja brončane Medalje samo kao poklona nakon održavanja posljednje sesije Kruga 99, a ne kao priznanja za upornu aktivnost ove organizacije na poznatim vrijednostima.  

Nj.E. Luigi Pezzuto je po treći put bio uvodničar na Krugu 99.  Nadamo se da ovaj propust neće poremetiti do sada stečeno međusobno povjerenje i dalju saradnju.