BAJRAKTAREVIĆ: “OZDRAVLJENJE BOSNE I HERCEGOVINE PREKO AZIJE”

17.5.2015. (14:02)

SARAJEVO, 17. maja (FENA) – „Ozdravljenje Bosne i Hercegovine preko Azije“ bila je tema sesije Kruga ‘99 održane danas, a uvodničar je bio prof.dr. Anis Bajraktarević, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih sila, koji je akcenat stavio na društveno-gospodarskom i političkom instrumentu Evropske unije koji polako gubi, te kao primjer naveo zahuktali  gospodarski rast iz Azije.

Bajraktarević smatra da danas, 56 posto svega proizvedenog dolazi iz Azije, putem tjesnaca Malaka, te da azijske zemlje preuzimaju kompletan ritam, gospodarski, trgovački, monetarni, te da „imamo jedan megashift koga ovdje nismo svjesni“.

– Mi taj „megashift Asia“ ne smijemo da prespavamo, ophrvani sopstvenim dinamikama. kompletna dinamika, sve što se proizvodi danas u svijetu, proizvodi se u Aziji, Japanu, Kini, te ostalim zemljama o kojima se ovdje gotovo ništa ne zna – kazao je Bajraktarević.

Posebno se osvrnuo na Indoneziju, koja je sedma gospodarska sila svijeta, a o kojoj se danas jako malo zna, iako je, podsjeća on, bivša Jugoslavija bila u tijesnim prijateljskim odnosima s Indonezijom.

– Nama se nameće, da se tapće u mjestu, sa „Sejdić i Finci“, traži se od nas iz mandata koji ne postoji da nešto ostvarimo ovdje što ne postoji nigdje. Mi se nalazimo u jednom naputku, zabranjeno nam je da budemo Slaveni i antifašisti, a to su nam zabranile Sjedinjene Američke Države –smatra Bajraktarević.

On primjećuje da Njemačka ponovo upada, po treći put, u istu grešku ‘imperijalizma u žurbi’, koji će se prije svega njima osvetiti, te da su „oni okruženi neonacizmom i ne pomažu ni jednoj zemlji, nego indiferentno ćute“.

– Znači, u centru imamo jedan ‘ekonomski šovinizam’, kojem se mi svi klanjamo, a tim klanjanjem niti pomažemo Americi niti Njemačkoj. Po tim kursorima mi imamo situaciju 1939.-e u kojoj mi imamo šanse da se izvučemo, jer ovo je zemlja četiri vjere i četiri strane svijeta – kazao je Bajraktarević.

Smatra da je najveći problem Evrope, Njemačka. “Nije Donjeck i nije Rusija”.

– Mi nemamo ni jedno povijesno mjesto problema sa Rusijom i zašto nas ovdje ljudi stalno okreću na pogrešnu stranu ? Mi imamo sva povijesna mjesta kada je centralna Evropa u pitanju, Austriju, Italiju, Tursku, koje su pravile probleme i nisu nam dozvoljavale da suvereno rastemo iz sebe same – pojašnjava on.

Bajrakterević je i optimista i kaže da, ukoliko se BiH okrene zdravoj ekonomiji, ekonomskoj saradnji sa zemljama regije, ali i Azije, „za četiri godine ja vidim BiH i sve njene susjede u posve drugom okruženju, u posve drugoj socijalnoj, gospodarskoj, kulturnoj, psihološkoj dinamici, a naš je zadatak da to što prije pokušamo, da ostvarimo, da se ubacimo u taj kolosjek, da ovu našu zemlju konačno istrgnemo iz te letargije“.

(Fena) ef