Čestitka povodom 20. novembra – Dana Sandžaka

Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji

Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, nacionalnog blagdana Bošnjaka u Republici Srbiji, u ime Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 Sarajevo, upućujem vam izraze dubokog poštovanja i iskrene radosti na upornom očuvanju tradicije obilježavanja  odluka Zemaljskog antifašističkog vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (Zavnos) i nepopustljivog narodnog samoodređenja Bošnjaka i svih građana Sandžaka do danas.  

Izazovi dalje izgradnje autonomije Sandžaka u savremenim okolnostima su još složeniji i odlučujući u stabiliziranju mira Zapadnog Balkana u cjelini. Ona može biti i važan oslonac obnove istinski demokratske Republike Srbije koja će samo kao takva moći da odbaci zablude prošlosti i prihvati odgovornost za historijske stranputice koje su nanijele toliko zla svim narodima i građanima na ovim prostorima. Reciprotitet u međudržavnim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, kao norma internacionalnog prava, ne može ostati samo puko načelo, već čvrsta volja i politički program za generisanje trajnog mira, razumijevanja i ravnopravnosti svakog građanina i naroda u našim suverenim državama i slobodarskim društvima.

Želeći svim Bošnjacima i svim građanima i narodima sretan DAN SANDŽAKA istinski se radujemo današnjim svečanostima, kulturnim manifestacijama i priznanjima zaslužnih. Posebno smo obradovani  da je Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost odlučio da nagradu za Promociju bošnjačke nauke, kulture i umjetnosti za 2019. godinu dodijeli na čast prof. dr. Senadinu Laviću, koji je i naš član. Taj simbolički gest neka označi vrijeme svestranog tkanja duhovnog narodnog jedinstva kojem granice nisu međe u tumačenju i razumijevanju koliko naše prošlosti, kulture, nauke i umjetnosti, toliko još više putokaza pred bespućima i izazovima budućnosti. Uvjeramo vas da nagrađeni neće  iznevjeriti takva vaša i naša očekivanja čak i onda kada bude, samo naizgled,  u manjini.

Još jednom želimo vam sretan Dan Sandžaka i izražavamo bratsku solidarnost!