Do novog Ustava BiH koji bi odgovarao građanskom modelu kakav je u ostalim evropskim zemljama!

24.5.2015. (14:01)

KRUG 99 ODRŽAO SESIJU “BOSNA I HERCEGOVINA OD DEJTONA DO BRISELA”
SARAJEVO, 24. maja (FENA) – “Bosna i Hercegovina od Dejtona do Brisela” bila je tema sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Kao uvodničari o ovoj temi govorili su prof.dr. Lada Sadiković i prof.dr. Senadin Lavić, a pridružio im se i Sejfudin Tokić.

Sadiković je između ostalog navela da država Bosna i Hercegovina sada dvadeset godina od potpisivanja Sporazuma za mir u BiH i 13 godina od prijema BiH u Vijeće Evrope prvi put dobila priliku da napreduje i ispunjava svoje međunarodne obaveze.

-Mislim da je ovaj trenutak važan za BiH jer Vijeće Evrope je ponovo naglasilo da se neće odustati od temeljnih uvjeta prijemnih obaveza za BiH-naglasila je Sadiković.

Ona je istakla diplomatske aktivnosti oko predsjedavanja BiH Vijećem Evrope te omogućavanja stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te dotoka novih finsijskih sredstava od Evropske unije.

Kad je riječ o obavezama BiH one se kreću u tri pravca: zaštita ljudskih prava, uspostavljanje principa vladavine prava i demokratsko uređenje države.

Profesor dr. Senadin Lavić je rekao da je put od Dejtona do Brisela trebao biti put konsolidacije države BiH i njenog uspostavljanja unutar evropskog sistema kao sekularne, građanske, funkcionalne i industrijski razvijene države.

-Svjesni smo da taj put od Dejtona do Brisela nije urodio plodom i da imamo jednu državu koja se na razne načine pokušava opstruirati – rekao je Lavić navodeći da se pojavljuju snage koje pokušavaju da ono što nisu uspjele u ratu urade sada.

-Trebamo biti oprezni u ovom času i voditi jasnu proevropsku politiku – dodao je.

Lavić je naveo i nužnost reforme Ustava koji je u Dejtonu nametnut Aneksom 4.

-Ovaj Ustav po kojem sad funkcioniramo i koji je prihvatio podjelu zemlje na dva entiteta ne može donijeti prosperitet – rekao je Lavić, te dodao “da stanje u BiH treba dovesti do novog Ustava koji bi odgovarao građanskom modelu kakav je u ostalim evropskim zemljama”.

-Jedino u BiH danas imate u srži Ustava etnikum /narod/ i odlučivanje koje se događa  kao odlučivanje naroda. To je moment koji koči Bosnu i Hercegovinu i onemogućava da se dalje razvija – istakao je profesor Lavić.

Sejfudin Tokić je skrenuo pažnju na kršenje ljudskih prava unutar manjeg bh. entieta, na dešavanja retrogradnih političkih procesa te otpor uključivanja BiH u Evropsku uniju i NATO.

Na današnjoj sesiji Asocijacije KRUG 99 članovi su se prisjetili i odali poštu bh. slikaru Affanu Ramiću koji je također bio njihov član.

(Fena) mb