Dosta i nacizma i fašizma!- Saopštenje povodom antisemitskih poruka

                                            S A O P Š T E N J E

        Kruga 99 povodom najnovijih antisemitskih poruka u Sarajevu i Tuzli

Da je šutnja pred znakovima nacizma u bilo kojoj formi i u bilo kojem vremenu auto gol onih ravnodušnih, svjedoče razorne posljedice upravo prema njima. I pred, i tokom II svjetskog rata, i našeg iz devedesetih – evo sve do danas.

Dva incidenta u Tuzli i Sarajevu, kada su ovih dana na stambenim zgradama u kojima žive članovi Jevrejske zajednice ispisani grafiti s antisemitskim porukama, nisu samo slučajni vandalizam obijesnih, već duh vremena koga navješćuju poruke mržnje usmjerene na urušavanje mirnog komšijskog života i međusobnog poštovanja, očuvanog radi opstanka svih nas. Svaka takva poruka upućena zajednici koja simbolizira biće Bosne i Hercegovine, i koja je žalosnim tokom i ishodom nacizma danas simbolična po svojoj brojnosti u našoj zemlji, traži da podignemo svoj ljudski glas. Zarad nas samih!

U protivnom naše tiho i većinsko moralno zgražanje, biće licemjerno onda kada se s razlogom gnušamo pred ambijentom koji oblikuje djecu da uzvikuju „Nož, žica, Srebrenica“, slaveći imaginarne pobjede, ili pak političara koji prijete novim genocidom – demonizirajući glas mujezina podjednako kao i državu na čije čelo hoće doći.

Imamo li moralne odvažnosti reći „Dosta i nacizma i fašizma“, naravoučenja i pouka zdravog razuma iz tragične prošlosti, političke odgovornosti u zaustavljanju osionih bili oni na javnoj sceni ili pritajeni u kukavičijim gnijezdima?! I tada s razlogom očekivati efikasnost pravnog sistema države, moralni dignitet sudija i tužilaca, autoritet vjeroučitelja!

Agencijska vijest:

BOSNA I HERCEGOVINA

Kruga 99 osudio antisemitske poruke u Sarajevu i Tuzli

SARAJEVO, 20. jula (FENA) – Asocijacija nezavisnih inteklektualaca Krug 99 najoštrije je osudila ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgrada u kojima žive članovi Jevrejskih porodica.

– Dva incidenta u Tuzli i Sarajevu (kad su na stambenim zgradama u kojima žive članovi Jevrejske zajednice ispisani grafiti s antisemitskim porukama) nisu samo slučajni vandalizam obijesnih, već duh vremena koga navješćuju poruke mržnje usmjerene na urušavanje mirnog komšijskog života i međusobnog poštovanja, očuvanog radi opstanka svih nas. Svaka takva poruka upućena zajednici koja simbolizira biće Bosne i Hercegovine i koja je žalosnim tokom i ishodom nacizma danas simbolična po svojoj brojnosti u našoj zemlji, traži da podignemo svoj ljudski glas. Zarad nas samih – saopćio je Krug 99.

(FENA) J.Č.