Irelevantno je da li će ili neće na obilježavanje 20. godišnjice genocida, doći premijer Srbije Aleksandar Vučić!

                                      S A O P Š T E N J E

Ishod glasanja Vijeća sigurnosti UN predstavlja prelomnu tačku civilizacijskog sunovrata u koji nas hoće voditi zemlje koje su odbile ili bile licemjerno suzdržane prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. Ishod glasanja ipak je označio  i moralnu pobjedu demokratskog svijeta i sve veći jaz bipolarnog svijeta na očuvanju elementarnih ljudskih i političkih vrijednosti i načela. Zastrašujuće će biti posljedice ovog  urušavanja autoriteta VSUN na mir i ishod odnosa u sve više antagoniziranom svijetu.

Ne prihvatiti da se  u Srebrenici, i ne samo u Srebrenici, izvršio genocid, da su to  utvrdile instucije koje su formirane voljom i zemalja koje su bile protiv ili bile suzdržane, Haški sud i Međunarodni sud pravde, najlošija su lekcija za budućnost međunarodnog pravnog poretka i prava uopšte, poruka svim krvnicima da politika i izvanpravni interesi imaju snagu veta nad zločinom i zločincima.

Historijsko, etičko i svakodnevno ljudsko iskustvo i civizirano načelo je da nema pomirenja bez priznanja istine i odgovornosti o razlogu gubitka povjerenja i međusobnog mira. Sve dok se istina poriče, pomirenje može biti samo licemjerno hinjeno, a stvarno samo prigušenim uzrokom za strah i nepovjerenje i razlogom za neke buduće sukobe.

 Najglasnije propagandne i političke izjave aktera i iz Srbije i RS, koji su navodno za pomirenje, metodološki su identične onima koje je Milošević i njegova propaganda koristila u vrijeme izvršenja genocida – verbalno se zalažući za mir, a u stvarnosti su vodili genocidni rat – isto kao i danas, kada se pod plaštom pomirenja, najavljuje referendum o daljoj destrukciji i disoluciji BiH.  Upravo zbog toga je irelevantno – da li će ili neće, na obilježavanje 20. godišnjice genocida, doći premijer Srbije  Aleksandar Vučić, i takav odnos irelevancije  bi trebali imati i žrtve, i mediji, i svi politički akteri. Svako izjašnjavanje žrtava o tome treba li on lično prisustvovati ili ne, samo može poslužiti daljoj propagandi onih kojima i jeste cilj izjednačavanje političke i moralne  odgovornosti za zločin i verbalnih istupa žrtava.

Neka pijetet prema žrtvama genocida na 20.godišnjicu bude u znaku ljudskog dostojanstva i političke mudrosti!