Krug 99: Isključenje BiH iz zajednice modernih demokratskih država

SAOPŠTENJE KRUGA 99

povodom aktuelnih posredovanja predstavnika internacionalne zajednice

Ne treba još diplomatskih izjava internacionalnih posrednika da bi se jasnije ocrtala politika apizmenta (davanje ustupaka radi smirivanja tenzija) prema BiH i njenom cementiranju u historijskom predvorju modernog svijeta. Ta Čembrlenovska politika svojevremenog smirivanja nacizma i fašizma, odnosno politika pristajanja na separatističke i hegemonijske zahtjeve u nadi da će održati mir, doživjela je u prošlosti historijski poraz. Na žalost, istovjetna politika primjenjuje se već 30 godina prema u Bosni i Hercegovini, posebno u današnjem političkom kontekstu. Puzajuća strategija urušavanja bosanskohercegovačke države i razaranja njenog društva neće biti zaustavljena nikakvim ustupcima, čak ni finansijske prirode.

Providna je formula internacionalnih posrednika o pragmatičnom, bilo kakvom kompromisu etno nacionalističkih struktura, mimo i izvan vrijednosti liberalne demokracije. Aktuelna politika tog apizmenta čin je kratkoročnog smirivanja ali ne i suprotstavljanju dalekosežnijih ciljeva u destrukciji države. Ona je najobičnija prevara, koju odgovorni državotvorni subjekti ne smiju ni pod kojim okolnostima prihvatiti. Slabiji su uvijek na gubitku kada su čine ustupci i kompromisi bez moralnih i civilizacijskih načela.

Nametanje propale mantre o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, koja je silom ratnih zločina nametnuta u rušenju i delegimitiziranju ustavnog sistema Republike BiH, formula je i za očuvanje sadašnjeg diskriminatornog i nedemokratskog sistema.  Podsjećamo kako je takva mantra direktan proizvod genocida i UZP-ova, mimo načela i vrijednosti internacionalnog prava, koja sada može učiniti isključivanje BiH izvan zajednice modernih demokratskih država svijeta. Ona je prije svega mantra, izraz i trajni instrument hrvatskog i srbijanskog ekspanzionizma. Tvrdnje kako u BiH nije problem etno nacionalistički model već korupcija, otvoreno je stajalište onih koje ne možemo tumačiti prijateljski, jer podsjećamo na riječi američkog senatora Wickera od prije par godina, koji kaže da su etničke politike problem u BiH, jer su upravo one stvorile sistem temeljen na korupciji i nepotizmu, te da je Amerika umorna od etničkih politika u Bosni i Hercegovini.

Mogu to u različitom kapacitetu i verbalnim ekvilibrijima zastupati i Ajnhorst ili Varhelji, može to pojačavati i Palmer i Eskobar, udovoljavajući etnonacionalizmu generiranom iz Hrvatske i  Srbije, ali naučene lekcije prošlosti ne daju za pravo nikome oduzimati nade za  budućnost i sudbine  ljudi, muškaraca, žena i djece u BiH. Svaki separatni ustupci etnonacinalizmu, zagovaranje etničkog totalitarizma, naspram građanske demokracije, put su u trajnu agoniju BiH i nestabilnosti na Balkanu. Pozivamo sve bosanskohercegovačke demokratski i građanski orijentirane političke stranke i pojedince, da dobro razmisle šta će i kako razgovarati sa predstavnicima internacionalne zajednice, onda kada je u pitanju opstojnost Bosne i Hercegovine, koja treba biti preuređena na temeljima liberalne građanske demokratije.

Adil Kulenović, 29.11.21