Krug 99 poziva na hitno, transparentno i zajedničko okupljanje svih državotvornih političkih snaga radi nužnog djelovanja u uslovima kada je ugrožen Mirovni sporazum i Ustavni poredak

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST KRUGA 99 POVODOM REFERENDUMA

Prvi put jasno iskazana poruka pretendenta za premijera Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića, da neće dozvoliti ostanak Hrvata sa Bošnjacima u istoj državi u slučaju ostvarenja Dodikovih referendumskih ciljeva, morala bi u najvećoj mjeri biti upozorenje svim državotvornim BH političkim snagama na opasne razmjere paternalizma, podsticanja secesionizma i obnavljanja teritorijalnih pretenzija susjednih država prema Bosni i Hercegovini. Tim prije što se intenziviraju izjave ključnih aktera državnih politika koje su 1995. kao strane u sukobu potpisale i obavezale se na sprovođenje Dejtonskog sporazuma za mir u BiH (Hrvatska i Srbija), i kojima se potiče antidejtonsko djelovanje unutrašnjih političkih snaga u BiH protiv mira i ustavnog poretka BiH.

Dugogodišnje zalaganje  drugog pretendenta za premijera Hrvatske na  federalizaciji BiH, Dačićevi ultimativni zahtjevi i arogancija prema političkom Sarajevu čak i onda kad jedan beskućnik izazove požar u sporednim prostorijama crkve, uz istovremeno Vučićevo odbijanje da se miješa u unutrašnje stvari u BiH onda kada je ugrožen ustavni poredak i mir u BiH, samo su dio mozaika koji se svakodnevno opasno plete prema Bosni i Hercegovini.

Bez obzira na lijeporječivo spinovanje sa demokratskom oblandom Mladena Ivanića i Dragana Čovića o referendumu o Danu RS, BH demokratskoj javnosti je više nego jasno da nije riječ o provođenju referenduma kojim se legimitimizira jedna proslava već o legitimiziranju paradržavnih tvorevina nastalih 1992. godine protiv legalnog i legitimnog Ustava Republike BiH.  Sasvim direktno – Srpske Republike BiH/ Republike Srpske i, indirektno, Hrvatske Republike Herceg-Bosna, kao i stravičnih posljedica tog udruženog zločinačkog poduhvata, kako ga je kvalificirao Tribunal u Hagu. Očito je da se referendumom žele legalizirati, legimitizirati, nastaviti i ostvariti ratni ciljevi, prije svega, susjednih zemalja.

Alarmantna je šutnja, nedoumice, nedjelovanje, međusobna suprostavljenost  svjedoka-potpisnica Dejtonskog sporazuma za mir u BiH, ključnih međunarodnih sila i članica PIC-a  u ovim okolnostima.

Stoga Krug 99 poziva na hitno, transparentno i zajedničko okupljanje svih državotvornih političkih snaga radi nužnog djelovanja u uslovima kada je ugrožen Mirovni sporazum i Ustavni poredak  i trasiranja nadstranačke državotvorne strategije kao i  konkretnih mjera, uključujući i one sigurnosne. Nikakav  partikularni stranački motiv, niti partijska ili lična sujeta, ne smiju biti razlogom za neučestvovanje u takvom frontu i programskom okupljanju radi očuvanja interesa države, mira i stabilnosti u društvu. To treba da bude i lakmus papir za prepoznavanje stranačkih i vanstranačkih političkih subjekata mira, izgradnje i napretka države BiH kao i prosperiteta njenih građana i naroda.