O nebulozama i neistinama Slave Kukića….

Sarajevo, 24.10.23.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, na svojoj nedavnoj sesiji pod nazivom “Bez bosanske nacije nema bosanske države”, osvrnula se na pokušaje negiranja ideje o bosanskoj naciji, izražene u knjizi Slave Kukića Narod i nacija. U ovoj knjizi su dvojica naših članova, Senadin Lavić i Zlatko Hadžidedić, označeni kao nosioci “velikobošnjačkog unitarističkog projekta” i proglašeni sljedbenicima panislamističkih ideja Alije Izetbegovića. U svom izlaganju na pomenutoj sesiji, kao i u prethodno objavljenim individualnim odgovorima na ove optužbe, dvojica naših članova su jasno demonstrirali da su Kukićeve tvrdnje potpuno apsurdne, te da nikakav velikodržavni nacionalizam ne može biti izveden iz panislamističkih ideja jer je panislamizam po definiciji a-nacionalan i trans-nacionalan.

Međutim, umjesto da se suoči sa realnošću i prihvati činjenicu da se pomenutim članovima Kruga 99 ne može suprotstaviti naučnom argumentacijom, u svom istupu na BN televiziji Kukić je otišao još dalje, ustvrdivši da je čitav Krug 99 odavno prestao biti nezavisan i pretvorio se u „puškarnicu“ navedenog “velikobošnjačkog unitarističkog projekta”, dok su naši članovi istovremeno proglašeni “ideolozima u službi Bakira Izetbegovića”. Stoga Krug 99 ima obavezu da na ove ničim argumentirane tvrdnje jasno odgovori, i time zaštiti svoj dignitet i dignitet svojih članova.

Na čemu Kukić temelji svoju tezu da je borba za ideju o bosanskoj naciji zapravo nekakav “velikobošnjački” projekat? U pomenutom tv nastupu, Kukić kaže da velikosrpski projekat podrazumijeva “Srbiju od Karlobaga, preko Karlovca, do Virovitice”, dok velikohrvatski projekat podrazumijeva Hrvatsku “do Drine”. Tačno. A kakve granice je zacrtao taj navodni “velikobošnjački” projekat? Kukić ni ne pokušava da njegove granice definira, nego jednostavno kaže, “znate, sve vam je to isto, samo obrnuto”!? Ako već Kukić ne zna koje su to granice, kako bi onda mogao znati da taj projekat uopće postoji?

Što se, pak, tiče tvrdnje o “unitarizmu”, Kukić bi trebalo da zna da se države kao takve klasificiraju kao unitarne, federalne i konfederalne. Zbog malog broja federacija i konfederacija, ogromna većina država u svijetu je unitarnog karaktera. I to nikoga ne plaši. Zašto Kukić onda zastrašuje javnost slikom nekakve „unitarne“ Bosne i Hercegovine, kada bi takva država bila uređena poput većine država u svijetu? Zastrašivanje nekakvim navodnim “unitarizmom” ima za cilj da upravo ovu zemlju po svaku cijenu održi u ovakvom, poluraspadnutom stanju, kako bi njome mogli manipulirati srpski i hrvatski hegemonizam. Unitarizam prosto znači da neće proći ni ideja o etno federalnom uređenju koja bi otvorila put ka separaciji.   

No, da se Slavo Kukić držao samo svojih pseudo-naučnih konstrukcija, mogli bismo to ignorirati, kao nešto što ne zaslužuje našu reakciju. Međutim, Kukić je u svom istupu zašao i u sferu apsolutnih laži, gdje naše članove i uvodničare optužuje da oni tvrde da Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini “nisu uopće autohtonih narodi”, nego su “doseljavani iz Srbije i iz Hrvatske”, i koji su u skladu s tim “uljezi koji treba da prihvate pravila onih autohtonih, ili da se sele”. Kada bi to bila istina, sam Krug 99 bi se jasno distancirao od takvih bolesnih stavova.

Međutim, u pitanju je najdrskija Kukićeva laž, a ovdje dajemo link sesije Kruga 99 čija tema je bila bosanska nacija, tako da se svi mogu uvjeriti da ništa slično nije izrečeno od strane naših uvodničara i članova. Naprotiv!

Oni koji pogledaju cjelokupnu sesiju i druge, moći će se sami uvjeriti da se na Krugu 99 uvijek govori o jednakom statusu i pravima za sve građane Bosne i Hercegovine, kojim se ne zadire u bilo čiji etnički, vjerski ili bilo koji drugi identitet. Ali, govori se i o tome da sadašnja terminologija, koja sadrži narativ o “tri konstitutivne nacije”, nužno vodi u formiranje tri odvojene države-nacije i raspad postojeće države Bosne i Hercegovine. Prvi korak ka tome je, svakako, etno-federalizacija Bosne i Hercegovine.

Pored neistina, Kukić se također besramno služi i zavičajnim prostaklucima, pa za jednog od naših uvodničara kaže da “laje”, te da to mogu samo “barabusine, seoski đilkoši”. Ipak, Kukić je oprezan da mu ne spomene ime, te se tako čuva od mogućih pravnih posljedica. A kako izgleda “lavež” tog našeg uvodničara, i kako izgleda taj njegov jezik “seoskog đilkoša”, neka opet to prosude sami čitaoci ovog saopćenja, ukoliko otvore sljedeći link:

https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja-mislim/polemike-zlatko-hadzidedic-anu-protiv-bih/515487

Ovdje najbolje vidimo šta Kukića toliko pogađa, te se služi ovakvim neprimjerenim, folklornim izrazima: autor gornjeg teksta i član Kruga 99 je jasno i nedvosmisleno dokazao da Kukić nije pročitao ni knjige koje tobože citira, a pogotovo da nije razumio njihov sadržaj, niti poznaje, a pogotovo ne razumije modernu terminologiju društvenih nauka. A pri tome ima ambicije da u javnom prostoru igra ulogu respektabilnog naučnika!?

Pored navedenih neistina, Kukić ispoljava i krajnje gnusnu islamofobiju. On članove i uvodničare Kruga 99 optužuje da su “Bakirovi ideolozi”, kojima narativ o građanskom društvu i bosanskoj naciji služi samo tome da uspostave vladavinu određene etničke većine. A problem za Kukića nastaje zbog toga što nivo statističke većine može da dostigne bošnjačko-muslimanski element unutar društva koje bi bilo konstituirano u formi jedinstvene bosanske nacije. Bez obzira koliko promotori ove ideje ponavljali da etnička većina ne smije predstavljati temelj na kojem bi se zasnivala bilo kakva i bilo čija politička prava, u svojoj etno-paranoidnoj vizuri Kukić suštinu problema vidi u goloj egzistenciji neke bošnjačko-muslimanske statističke većine.

Osim toga, odakle pravo Kukiću da Bosance kao naciju svodi na etničku manjinu od 1.5%? Jesu li Francuzi u Francuskoj etnička manjina, ili Nijemci u Njemačkoj, Italijani u Italiji, ili pak Amerikanci u Americi? Zbog toga, Kukić i slični nastoje da svim sredstvima spriječe da se bosanska nacija aktivizira i realizira kao politička, društvena i pravna činjenica. Jer, po njihovom ne smije se dopustiti da se stvori okvir unutar kojeg bi bošnjačko-muslimanska statistička većina mogla uopće da egzistira. Zvuči poznato? Da, upravo to je planirao ideolog čiju strategiju izvršavaju razni kukići, koji nastoje da po svaku cijenu kompromitiraju ideju bosanske nacije i time spriječe njeno službeno priznavanje kao trajne ustavno-pravne kategorije: “Srbi nemaju šta više tražiti u Bosni ukoliko se usvoji i proglasi bosanska nacija, Bosanci. Glavni naš prioritet je po svaku cenu sprečiti službeno priznavanje te bosanske nacije.” (Dobrica Ćosić, Srpska akademija nauka i umetnosti, 1989.)