Odštampani neispravni glasački listići za izbor Predsjedništva BiH

Neki članovi i prijatelji Kruga 99 koji žive u inostranstvu, odnosno u dijaspori, su informisali da je na glasačkim listićima koji su počeli pristizati na njihove adrese za predstojeće izbore naslovljena neustavna formulacija koji se tiče glasanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Naime, u izbornim listićima su definisane opcije: „PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE – BOŠNJAČKI ČLAN, PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE – HRVATSKI ČLAN I PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE  – SRPSKI ČLAN“.

To je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, član 5.,  kao i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, član 8.1, koji  jasno određuju da se iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, a iz bh. entiteta Republika Srpska bira se jedan Srbin. Davanje atributa na pomenuti način  sugeriše da se navodno bira Bošnjački član, Hrvatski član i Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno da se biraju predstavnici naroda, što niti je tačno i niti ustavno. Takvom netačnom redefinicijom etničke atribucije iz temelja bi bio urušen postojeći politički sistem, demokratski sadržaj  i mogućnosti demokratskog razvoja BiH.

Jedina pravilna i ispravna ustavna formulacija je: „član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Bošnjak, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Hrvat i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Srbin“.

Iz gore navedenih razloga, tražimo da Centralna izborna komisija odmah i neizostavno povuče sve neispravne glasačke listiće koji sadrže neustavne formulacije, te da o svome trošku odštampa nove ispravljene glasačke listiće koji se tiču izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ako nemaju novca, onda tražimo od Centralne izborne komisije da odštampa i plati štampanje novih, ispravljenih glasačkih listića, a da se sredstva namire tako što sebi neće isplaćivati lične dohotke ili plaće dok se ne izmire troškovi štampanja, jer se radi o grešci koju je prouzrokovala Centralna izborna komisija i koje mora vlastitim sredstvima ispraviti ovu kardinalnu grešku.

Koristimo ovu priliku da podsjetimo Centralnu izbornu komisiju da je neustavno djelovanje krivično djelo, kao i navođenje drugih, u ovom slučaju svih glasača na krivično djelo, na način da se kroz neispravan i neustavan glasački listić prihvata činjenično stanje koje nije utvrđeno Ustavom Bosne i Hercegovine.  Iz tih razloga, zahtijevamo promptno djelovanje Centralne izborne komisije kroz povlačenje neispravnih, neustavnih, glasačkih listića te štampanje novih ispravnih prema formulacijama koje stoje u Ustavu Bosne i Hercegovine, član 5 i Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, član 8, jer se jedino na njima može obaviti ispravno glasanje.