Plenkoviću: PRIZNAJTE UZP i posljedice UZP-a!

FORUM MLADIH KRUGA 99

Datum:  22.1.2024.

Forum.mladih@krug99.ba

Saopćenje i zahtjevi  Foruma mladih Kruga 99 povodom  dolaska EU delegacije

Sarajevo, 22. januar 2024. godine – Forum mladih Kruga 99 smatra da Bosna i Hercegovina u zatečenom stanju – kako političkom, tako i u sveopćem, nije spremna za ulazak u Evropsku Uniju, nadasve, jasno osuđuje bilo kakvo nametanje istog. Dakako, Forum mladih Kruga 99 ne nastupa euroskeptično, ali smatra da je proces euroatlantskih integracija krucijalan za demokratsku transformaciju Bosne i Hercegovine. Trenutna politička struktura Bosne i Hercegovine, sa etnopolis modelom uređenja i zaleđivanjem corpus separatuma, nespremna je za pristupanje  ulasku u EU. Krucijalno je sprovesti ustavne reforme kako bi Bosna i Hercegovina bila u standardiziranoj formi evropskih država, a ne prema modelu koji se bazira na formu corpus separatuma.

Ukoliko bi Bosna i Hercegovina u ovakvim okolnostima pristupila Evropskoj Uniji, svojevrsno bi postala kolonija pod rukovodstvom susjednih političkih centara – Beograda i Zagreba. Izražavamo zabrinutost u vezi umiješanosti susjednih država u interne politike Bosne i Hercegovine te u krajnje nepoštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta kao i nezavisnosti, ponašajući se kao da je Bosna i Hercegovina njihova kolonija.  Prema tome, Evropska Unija bi trebala sprovesti mjere standardizacije države Bosne i Hercegovine, kako bi se očuvala nezavisnost BiH te smanjio utjecaj susjednih zemalja unutar njenih granica.

            Naša namjera da sutra održimo proteste pred dolazak delegacije, neće se realizirati iz formalnih razloga (rok za prijavu kod MUP-a), ali nas to ne sprečava da objavimo zahtjeve:

  • SAMO DEMOKRATSKA I GRAĐANSKA BIH U EU!
  • Plenkoviću: PRIZNAJTE UZP i posljedice UZP-a!
  • Plenkoviću: PRIZNAJTE GRANICE BIH!
  • Plenkoviću: PRIZNAJTE IZLAZ NA OTVORENO MORE!
  • BIH NIJE HRVATSKA KOLONIJA! A NI SRBIJANSKA!
  • Plenkoviću: ČISTOJ DUŠI NE TREBA PARFEM!
  • MADAM GENOCID, STOP IZREALIZACIJI BOSNE!
  • MADAM GENOCIDE, STOP THE ISRAELIZATION OF BOSNIA!

Za Forum mladih Kruga 99,

Rijad Ahmetović, predsjednik