PORUKE I ZAHTJEVI SA PROTESTA MLADIH

PORUKE I ZAHTJEVI SA PROTESTA ISPRED SPOMENIKA BOSANSKOM KRALJU TVRTKU I (Nacrt)

Protestujemo protiv toga da se BiH kao država nastavlja razarati pred očima čitavog svijeta! Punom žestinom nastoje se ostvariti  bivši ratni ciljevi iredentističkih snaga, svim raspoloživim sredstvima istih ratnih aktera. Umjesto da se radi na otklanjanju političkih i moralnih posljedica udruženih zločinačkih poduhvata i genocida počinjenih od strane Srbije i Hrvatske. Dosta je više svakodnevnih poniženja države, njenih institucija, čitavih naroda i ratnih žrtava!

Saopštavamo da će naša odlučnost za odbranu Bosne i Hercegovine, rasti sa još većim intenzitetom, proporcionalno formama, metodama i sredstvima napada na nju. U tome nas neće spriječiti, niti zbuniti  podmukle snage hibridnog ratovanja protiv naše države. Neće nas sputati ni puka verbalna obećanja nepouzdanih prijatelja, niti snaga neprijatelja. Jer, mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine nemamo!

Naglašavamo da nismo za rat, već mir koji donosi slobodu i ravnopravnost svakom građaninu. Ali smo još odlučniji u borbi protiv daljeg razaranja i izdaje naše domovine, ma ko to činio i kakve saveznike imao! Čak i onda kada komandant EUFOR-a obećava providni i već viđeni scenario razdvajanja eventualno sukobljenih policijskih snaga, umjesto zaštite spoljnih granica naše suverene države.

Podsjećamo da nasilnike nikada nije zaustavila lijepa riječ, niti poziv na humanizam i bratstvo, koje uporno zagovaramo, već odlučna sila otpora i prijateljska savezništva pred izglednim zlom koje prijeti svima. Neće feudalna politika Dodika i Čovića donijeti mir i prosperitet, već konflikte, razaranja i mržnju, čiju cijenu će plaćati svi poniženi, diskriminisani i obmanuti građani.

Pozivamo na akciju sve domaće i internacionalne aktere koji su se Dejtonskim sporazumom obavezali na pomoć u demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je 9. januar natopljen krvlju hiljada ubijenih i ranjenih,  nebrojenih nevinih žrtava genocida i UZP-ova, o kojima su internacionalni sudovi dali konačnu riječ. Otimanje bosanske zemlje nije prošlo ni tada, neće ni danas. Djelovao ili ne djelovao Visoki predstavnik!

Tražimo da se na pokazanu militantnu predstavu 9. januara transparentno odgovori raspoloživim snagama odbrane države. I realpolitički sagleda spremnost za odbranu od mjesne zajednice do vrha države.

Zahtijevamo od institucija države transparentnu i odgovornu procjenu o pouzdanosti i validnosti  garancija NATO saveznika i EUFORA  za mir i demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine. Pozivamo na jedinstvo svih političkih snaga u odbrani države, ma kako se i u kojim institucijama naša odbrana manifestovala!

Upozoravamo  sve građane Bosne i Hercegovine da smo više puta u prošlosti bili samo topovsko meso i žrtve velikodržavnih interesa i hegemonijskih aspiracija susjednih država. Posljednji je čas da se okrenemo svojim zajedničkim, bosanskim interesima, komšijskoj solidarnosti i obnovi načina života  u raznolikostima i međusobnom razumijevanju. 

Krv naših predaka teče u našim žilama! Zaklinjemo se na vjernost Bosni i Hercegovini! Nemoralno je stajati po strani dok se urušava naša domovina! Mladi nisu samo budućnost, već i sadašnjost moderne Bosne i Hercegovine! Neka naši i prijatelji i neprijatelji računaju na nas!

Sve za Bosnu, Bosna za sve!

Forum mladih Kruga 99 i okupljeni građani na protestima 06.01.2024.