Problematiziranje krvnih zrnaca

hands pointing on the same spot with an layered european union flag - agreement Elections to the European Parliament concept

Sa online sastanka Parlamentarnog odbora EU za stabilizaciju i pridruživanje – SAPC

Rijetka je prilika da se u institucijama EU, kao što je to bilo na posljednjem online sastanku Parlamentarnog  odbora za stabilizaciju i pridruživanje – SAPC, čuje glasovi i stavovi autentičnog civilnog društva iz  BiH.  Ali i pokušaj da se to spriječi i devalvira upravo od zastupnika Hrvatske, zemlje koja se predstavlja kao najveći zagovornik EU integracija BiH, ali u sadašnjem kapacitetu zarobljene države.  Zastupnik u EP iz Hrvatske Ladislav Iličić je tako problematizirao krvna zrnaca jednog od učesnika sastanka, upravo na način koji razotkriva opake forme hrvatskog etno nacionalizma, civilizacijski nonsens „legitimnog predstavljanja“ i „nacionalne čistoće“. Replika Azre Zornić iz ugla presuda Evropskog suda za ljudska prava, rezultirala je njegovim napuštanjem sastanka i prijetnjama, čime je pokazao pravo biće te demokratske oblande.

Ipak,   Predsjedavajući Delegacije EU za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Franz Romeo  je ne samo razumio teorijska i politička zalaganja već i našu viziju i ideal demokratske budućnosti BiH, savremenog modela ravnopravnih građana i slobodnih pojedinaca, kao nužnom uslovu nekonfliktnog društva i prosperitetne države.

Franz Romeo je istakao da „postoji razlika između etničkog i nacionalnog. Na primjer, ja mogu biti bilo koje nacionalnosti ako imam pasoš te države. Na primjer, mogu biti Hrvat ako imam pasoš Republike Hrvatske, ali ne mogu biti etnički Hrvat, iako tamo mogu biti rođen. Moguće je opisati grupe kao npr. muslimani, ili bilo koje druge grupe, ali se tada radi o etničkim ili religijskim grupama. Vrlo je opasno kada nekoj grupi ljudi kažemo, u redu, vi imate pasoš BiH, ali vi ste Ostali (Drugi), vi ste Rom. Ili, vi ste Jevrej. Onda nemate iste vrijednosti. To je vrlo opasno, takve stvari smo vidjeli u Drugom svjetskom ratu. Hitler je donosio zaključke i odluke u vezi etniciteta. To je nešto što me čini vrlo osjetljivim na ova pitanja. Kako možemo govoriti o izgradnji države ako stalno govorimo: mi smo Srbi, mi smo Hrvati, mi smo Romi, mi smo muslimani … To ne mogu da razumijem. Onda ne možete pronaći zajedničku ideju za sve. Zajedničku ideju za vašu budućnost. U BiH se govori da hoćete da budete partneri sa EU, ali da ništa ne promijenite, da ne promijenite vaš sistem, sistem etničkih grupa. Za mene je to neshvatljivo, želite da budete dio Evropske unije bez promjene. Ako ostanete na ovim pozicijama, na kojima ste već 30 godina, onda nećete uspjeti. Smatram da, ako ostanete u sadašnjem sistemu, ili čak idete u suprotnom smjeru, taj smjer je vrlo opasan. Sistem etničkih politika treba biti promijenjen, on je za mene čudan i opasan, on ne dovodi do mira.“

Uvodničari za raspravu bili su članovi Kruga 99 Lada Sadiković, Azra Zornić, David Pettigrew, Zlatko Hadžidedić, Adil Kulenović, Senadin Lavić, Slaven Kovačević te Boris Krešić, Samir Beharić i drugi.