Promocija knjige Demijana Kosatice „Svijest, osjećaji i ponašanje“

Proteklog vikenda, 10.09. i 11.09.2021. godine, Bihać je bio središte nesvakidašnjih akademskih događanja koja su se odvijala u Muzeju Prvog zasjedanja AVNOJA-a. Dva dana trajao je naučni skup sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Bosna i Hercegovina kroz historiju“ koji je održan povodom 40 godina naučnog rada rahmetli akademika Mithada Kozličića. Skup su organizirali UG Naučno društvo za razvoj društvenih i humanističkih nauka Bihać i UG Naučno društvo pravnika Tuzla, a na njemu su učestvovali brojni intelektualci.

U subotu, 11.09.2021. godine, sa zaključenjem naučnog skupa, naša naučno-istraživačka produkcija je dodatno obogaćena promocijom drugog, dopunjenog izdanja knjige autora dr.sc. Demijana Kosatice koja nosi naslov „Svijest, osjećaji i ponašanje“. Ovaj rad je objavilo Udruženje „Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99“, čime je ovo udruženje još jednom potvrdilo svoju kontinuiranu podršku naučno-istraživačkom radu u Bosni i Hercegovini.

Recenzenti prvog izdanja ove knjige su bili prof.dr. Esad Bajtal, rahmetli akademik Mujo Demirović i prof.dr. Amela Čolić, dok su drugo dopunjeno izdanje knjige recenzirali prof.dr. Asim Mujkić i prof.dr.sc.med. Aleksandar Milić. Na ovoj promociji održanoj u Bihaću, knjigu su promovisali prof.dr. Elvira Islamović, prof.dr. Zlatan Delić i prof.dr. Adem Salihagić.

Prisutnoj publici sa uvodnim izlaganjem obratio se prof. dr. Adem Salihagić koji je ukazao na na aktualnost ovog rada koji je interdisciplinarnog karaktera i čiji sadržaj predstavlja izuzetan doprinos mnoštvu naučnih disciplina poput filozofije, psihologije, sociologije, biologije, antropologije i medicine. Široka tematika ove knjige će prema riječima Salihagića, zasigurno biti od koristi za njegove čitaoce i za širu društvenu zajednicu.

Ističući jedinstvenost ove knjige, profesor Zlatan Delić je ukazao da je riječ o radu koji se odbija situirati u bilo koje od tradicionalnih akademskih područja i koji predstavlja jednu vezu naučnih disciplina koja koherentno povezuje filozofiju, psihologiju i sociologiju. Prema riječima profesora Delića, rad postavlja rigorozan metodološki zahtjev prema bavljenju naučnim radom, posebno u pogledu potrebe za preciznim izražavanjem u oblasti humanističkih i društvenih nauka. S obzirom na ovakav pristup i rezultate ovog rada, Delić ističe da je riječ o jednom od najboljih radova koje je imao priliku pročitati.

Profesorica Elvira Islamović je ukazala na originalnost i širinu tematike ovog rada, te na značaj koji on ima za pojedinca i njegovu zajednicu, smatrajući da za kvalitet života pojedinca i kvalitet međuljudskih odnosa, ne postoji važniji tematski fokus od onoga koji je prikazan u ovom radu. Za profesoricu Islamović, ovakva humanistička orijentacija rada, kao etički imperativ za današnju nauku, sadrži potencijal za suočavanje sa dehumanizirajućim tendencijama u savremenim društvima i kao takva je izuzetno značajna u našem vremenu.

Autor naglašava da je riječ o originalnom radu fundamentalnog karaktera iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, sa posebnim naglaskom na problematiku filozofije i psihologije. Smatrajući da je u radu riješio neke od najtežih problema iz oblasti ovih nauka, autor je uvjeren da će dijelovi ovog rada ući u obaveznu literaturu iz više naučnih oblasti. Pozdravljajući sve komentare i kritike ovog rada, autor također naglašava potrebu da se njegovi rezultati primijene u praksi i tako doprinesu različitim područjima našeg života.

Krugu 99 je čast, kako su istakli, što su podržali izdavanje ovog važnog naučnog rada, čime je pokazano da i naša sredina, uprkos svim preprekama, može ponuditi izvanredan doprinos nauci i obrazovanju.

Zainteresirani čitaoci mogu nabaviti knjigu u knjižarama Sarajevo Publishing i u bibliotekama mnoštva fakulteta.

Iz recenzija:

„U filozofskom pogledu knjiga bi se mogla okarakterizirati i kao pokušaj sistematsko-filozofskog utemeljenja ili kako sam autor kaže: „postavljanje metodološke osnove za bavljenje naukama /humanističkim, društvenim i nekim prirodnim/“, odnosno, „razjašnjavanje forme i predmeta nauka poput ontologije, epistemologije, gnoseologije, logike, matematike, aksiologije, estetike, etike i nauke o pravu“, zatim „prikazivanje klasifikacije osjećaja, općih i tipskih korelacija između osjećaja, odnosa fiziološkog stanja tijela i osjećaja, opće teorije o ljudskom ponašanju, te opće teorije o društvenom ponašanju“ (str. 14). Ovaj zastrašujuće težak zadatak koji je autor sebi postavio me podsjeća na određenje filozofije kakvo je dao Wilfried Sellars, kada je rekao kako je filozofija mišljenje o tome kako se stvari u najširem mogućem smislu pojma uklapaju u najširem mogućem smislu pojma.“ (Prof.dr. Asim Mujkić)

„Može se zaključiti da je autor uspješno ostvario osnovne ciljeve spoznaje čitaoca: prvo, da upozna fenomene svijesti, osjećaja i ponašanja; drugo, da upozna etiologiju tih fenomena; treće, da sazna refleksije tih fenomena u ljudskom razvoju, stilu življenja i cjelokupnoj funkcionalnosti; četvrto, da uspješnije anticipira stanje svijesti, osjećaja i ponašanja kod različitih tipova ličnosti i; peto, da prilagođava svoja opažanja, doživljavanja i reagovanja u skladu sa tim fenomenima.“ (Prof.dr.sc.med. Aleksandar Milić)