Razgovor delegacije Kruga 99 Ambasadorom Republike Azerbejdžan prof.dr. Eldarom Hasanovim

SAOPŠTENJE

Povodom razgovora delegacije Kruga 99 sa izvanrednim i opunomoćenim Ambasadorom  Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini  prof.dr.  Eldarom Hasanovim

Tokom razgovora delegacije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 sa Ambasadorom Republike Azerbejdžan prof.dr. Eldarom Hasanovim istaknuti su tradicionalno prijateljski i konstruktivni odnosi dvije zemlje, snažno inicirani još u predratno vrijeme potpisivanjem povelje o bratimljenju glavnih gradova Sarajeva i Bakua. Stalni rast odnosa na političkom, ekonomskom, kulturnom, humanitarnom i planu razvoja civilnog društva, mogu dobiti na još snažnijem zamahu  produkitvnim međusobnim inicijativama i još svestranijoj saradnji u različitim oblastima.

Kako je naglašeno, promovisanjem dijaloga, međusobnog razumijevanja, jačanja povjerenja, tolerancije i multikulturalizma, ekonomskog razvoja, sigurnosti, saradnje i mira kako između zemalja i naroda u regionu i svijetu, tako i unutar njih, predstavlja okosnicu trajnog angažmana Republike Azerbejdžan na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

Obostrano podvlačeći da su tolerancija, međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti i dijalog siguran put u savlađivanju podjela i ubrzanijoj obnovi države i društva Bosne i Hercegovine, naglašeno je da će inicijative akademske zajednice, civilnog društva  i drugih aktera koje budu temeljene na tim vrijednostima imati punu i konkretnu podršku i razumijevanje Republike Azerbejdžan.

Članovi Kruga 99 informisani su o aktivnostima i inicijativama Međunarodne fondacije za održivi mir i razvoj (IFSPD) čija je glavna svrha iniciranje dijaloga kako među civilizacijama tako i promovisanja vrijednosti multikulturalizma i ljudskih prava u prevazilaženju konflikata i stabiliziranja višeetničkih zajednica i društava. U tom cilju će Fondacija (IFSPD) poticati i provoditi istraživanja i načine promovisanja ideja i prakse multikulturalizma.  

Ambasador Hasanov je informisao o toku priprema međunarodne konferencije povodom stogodišnjice rođenja Nelsona Mandele, koja će se održati u Beogradu  8. i  9.-og juna 2018. godine.

Odnosi BiH i Azerbejdžana na visokom nivou

Foto/PSBIH

SARAJEVO, 22. februara (FENA) – Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, njegov zamjenik Safet Softić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu s delegacijom Republike Azerbejdžan, koju je predvodio šef Radne grupe za međuparlamentarnu saradnju između Azerbejdžana i BiH u Parlamentu Republike Azerbejdžan Chingiz Ganizade.

Ističući da su odnosi dviju država na vrlo visokom nivou, članovi rukovodstva oba doma PSBiH još jednom su potvrdili činjenicu da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Azerbejdžana, što je, kako je rečeno, potvrđeno 2013. godine u PSBiH usvajanjem Rezolucije o uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Azerbejdžan.

Naglašeno je da je potrebno nastaviti razvijati saradnju i na ekonomskom planu, imajući u vidu investicione projekte iz Azerbejdžana u Doboju i Srebrenici, čija je realizacija u toku, kao i najave novih azerbejdžanskih ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine.

Pozdravljena je najava da će sredinom ove godine predsjednik Republike Azerbejdžan posjetiti Bosnu i Hercegovinu, što će, kako je ocijenjeno, predstavljati novi snažan podsticaj za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa dviju prijateljskih država.

Delegacija iz Azerbejdžana prenijela je poziv predsjednika Parlamenta te zemlje rukovodstvu oba doma PSBiH da u toku ove godine posjete Republiku Azerbejdžan, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

‘Krug 99’ – Tradicionalno prijateljski i konstruktivni odnosi Azerbejdžana i BiH

SARAJEVO, 22. februara (FENA) – Tradicionalno prijateljski i konstruktivni odnosi Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine, snažno inicirani još u predratno vrijeme potpisivanjem povelje o bratimljenju glavnih gradova Sarajeva i Bakua, posebno su istaknuti tokom razgovora delegacije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji, Crnoj Gori i BiH Eldarom Hasanovim.

Konstatovano je da stalni rast odnosa na političkom, ekonomskom, kulturnom, humanitarnom i planu razvoja civilnog društva, mogu dobiti još snažniji zamah produktivnim međusobnim inicijativama i svestranijom saradnjomi u različitim oblastima.

Naglašeno je da promoviranje dijaloga, međusobnog razumijevanja, jačanja povjerenja, tolerancije i multikulturalizma, ekonomskog razvoja, sigurnosti, saradnje i mira između zemalja i naroda u regionu i svijetu, ali i unutar njih, predstavlja okosnicu trajnog angažmana Republike Azerbejdžan na zapadnom Balkanu i BiH.

Obostrano podvlačeći da su tolerancija, međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti i dijalog siguran put u savlađivanju podjela i ubrzanijoj obnovi države i društva BiH, istaknuto je da će inicijative akademske zajednice, civilnog društva i drugih aktera, koje budu temeljene na tim vrijednostima, imati punu i konkretnu podršku i razumijevanje Republike Azerbejdžan.

Članovi “Kruga 99” informirani su o aktivnostima i inicijativama Međunarodne fondacije za održivi mir i razvoj (IFSPD), čija je glavna svrha iniciranje dijaloga između civilizacija te promoviranje vrijednosti multikulturalizma i ljudskih prava u prevazilaženju konflikata i stabiliziranja višeetničkih zajednica i društava.

U tom cilju će u, kako je rečeno na sastanku, IFSPD poticati i provoditi istraživanja i načine promoviranja ideja i prakse multikulturalizma, saopćeno je iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99”.

 

(FENA) D.V.