Realpolitički odgovori na sigurnosne prijetnje u i oko BiH

Krug 99 (Circle 99) Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
29. October 2023-44  
Realpolitički odgovori na sigurnosne prijetnje u i oko BiH
  Sigurnost je najvažnije političko i društveno pitanje u bosanskim okolnostima. Sigurnost je u središtu odnosa i suprotstavljenih političkih težnji unutar zemlje, ali također i u središtu utjecaja i interesa susjednih zemalja.  Ona više ne smije biti posmatrana ad hoc, već mora biti posmatrana iz strateške perspektive, sa vizijom konkretnih aktivnosti. Sigurnost ne smije zavisiti od bilo kakvih stranačkih turbulencija ili prekompozicija vlasti na bilo kojem nivou. To je crvena linija, i prvorazredni interes građana, ispod kojeg se ne smije ići.
Mlađa generacija sada jasno uviđa značaj i težinu davno izgovorene parole „Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra izbiti rat“. Takav stav se temelji na realpolitičkim procjenama političkih  kretanja na domaćoj političkoj sceni, regiji, ali i na globalnoj pozornici. Stoga je neophodno kontinuirano ulaganje u infrastrukturu. Također, neophodno je težiti boljem standardu naših građana i jačanju socijalne politike. Posebnu pažnju valja posvetiti osposobljavanju specijalističkih timova, civilne zaštite, policijskih i drugih sigurnosnih i obavještajnih struktura. Nadasve, moramo jačati strateška prijateljstva sa drugim zemljama, koje nam mogu biti od pomoći i s kojima u koordinaciji možemo kvalitetnije spašavati ljudske živote i raditi na ograničavanju cjelokupne štete u slučaju agresije. Ipak, historija nas uči da je prijatelja u nevolji malo, a najnovija kretanja na svjetskoj političkoj sceni nam pokazuju da se prijateljstva stvaraju ili održavaju na bazi ekonomskih proračuna i interesa.
Sagledavajući stvari iz ove perspektive, Tuzlanski kanton je u proteklom periodu, uz rekordna izdvajanja sredstava za kapitalne investicije, značajna sredstva izdvojio za kadrovsko i materijalno–tehničko opremanje Uprave policije, a značajna namjenska sredstva usmjerili smo u opremanje službi civilne zaštite. Nabavljena oprema i ulaganja u kadrovsko jačanje i obuku, biće iskorištena u što manjoj mjeri, i isključivo u svrhu pružanja pomoći i podrške civilnom stanovništvu. Ova nabavka treba da omogući provođenje najzahtjevnijih zadataka i organizacije, ali i spremnost domaćih struktura, i prilika da odgovore i na najveće izazove. Bitno je naglasiti da se u ovoj nabavci po prvi put radi o kupovini savremene opreme, vlastitim sredstvima, a ne kroz donaciju.
Danas je također potrebno istaći nužnost i stavljanje u fokus razvijanja otpornosti na uticaj hibridnog ratovanja protiv naše države i društva. Cilj takvog ratovanja je poticanje defetizma i gubljenja povjerenja u snagu državotvorne političke volje. Nažalost, svjedoci smo često izgovorenih rečenica da „rat u našoj domovini nije završen, samo su promijenjena sredstva“. Strateški cilj ovih politika u Bosni i Hercegovini jeste navođenje državotvornih snaga na  prihvaćanje poraza bez borbe, povećanje nepovjerenja u svoje snage i sumnje u pobjedu i uspjeh, te razvijanje straha, kako bi te snage odustale od neophodnih mjera otpora i sistematskih aktivnosti. Za takvo djelovanje potrebna je edukacija, senzibiliziranje stanovništva i borba kroz sisteme civilnog društva. U današnjim okolnostima pitanje sigurnosti je jedno od najvažnijih političkih pitanja odgovornih bosanskih, državotvornih političkih snaga. Nažalost, one su danas u velikoj mjeri razjedinjene, segmentirane ličnim i drugim interesima, a takva segmentacija je upravo najefikasniji način slabljenja bosanskohercegovačkog političkog bloka. Imajući u vidu globalna i regionalna politička kretanja, ali i ulogu i značaj Tuzlanskog kantona kao privredno najpotentnijeg i najmnogoljudnijeg kantona i regiona u BiH, danas se razvija svijest da se mora pridavati znatno veća pažnja sigurnosnim pitanjima i zaštiti, te otklanjanju opasnosti koje mogu dovesti do neželjenih posljedica.
Mladost, u ime kojih je, pored ostalog govorio uvodničar, u velikoj mjeri osjeća i svjesna je da dolazi vrijeme u kojem je neophodno državotvorno političko jedinstvo. Pozivaju se  predstavnici mlađih generacija, članovi probosanskih političkih stranaka, da se zbog sigurnosnih izazova u kojima se nalazi naša domovina, profiliraju zajednički principi, te da uže stranačke interese ostave po strani, definišu zajedničke stavove i usmjere djelovanje ka osiguranju sigurnosti i prosperiteta građana Bosne i Hercegovine. Novi naraštaji ističu vrijednosti po kojima bi BiH bila država po mjeri svakog njenog građanina, bez obzira na njegovu etničku, vjersku, stranačku ili bilo kakvu drugu pripadnost, BiH kao država koja će sa svim svojim vrijednostima obogatiti zajedničku kulturnu i svaku drugu baštinu Evropske unije, a svojim kapacitetima doprinijeti stabilnosti NATO pakta.
Bosanska mladost, ma gdje se ona nalazila, nije nikada u historiji, i neće ni u budućnosti iznevjeriti svoju domovinu.
**
             Uvodničar na sesiji Sesija Kruga 99, bio je Irfan Halilagić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona
Adil Kulenović, predsjednik
  
Association of Independent Intellectuals – Circle 99 (Bosnian: Krug 99), a leading Bosnian think-tank, was established in Sarajevo in 1993, in the midst of the Bosnian war (1992-1995), while the capital was under siege. Circle 99 provides a platform to bring together intellectuals of various professional and ethnic identities; university professors, members of the Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, artists, journalists, entrepreneurs, diplomats, and other prominent figures from Bosnia and from abroad. Multidisciplinary discussions and initiatives are held each Sunday throughout the academic year, in the form of regular sessions about politics, science, education, culture, economy, and other societal issues. The overall goal is to sensitize the public towards a democratic transformation, achieving and maintaining peace, and integration of modern Bosnia into the community of countries fostering liberal democracy. Circle 99 has been declared an organization of special significance for the city of Sarajevo.