Sesija: Mentalno zdravlje i corona kriza

Saopštenje

Kruga 99 o raspravi sa prve online sesije posvećene mentalnom zdravlju i korona krizi

Na prvoj online sesiji Kruga 99 o temi mentalnog zdravlja u uslovima korona krize, čiji uvodničar je bio Bojan Šošić, psiholog,  vođena je iscpna i po karakteru,  multidisciplinarna rasprava iz zdravstvenog, ekonomsko socijalnog i mentalno-psihološkog ugla (vidjeti cjelinu na: https://www.facebook.com/KRUG99/videos/2011129289031192/).

Tokom rasprave data je puna podrška naporima i zalaganju zdravstvenih radnika u uslovima corona krize i posebno istaknuto je su zdravstveni radnici u ovakvim uslovima izloženi višestrukim pritiscima.

Prvo se odnosi na relativno povećan rizik od obolijevanja medicinskog osoblja pa i od  težih ishoda. U tome ključnu ulogu igra tzv. infektivna doza i anksioznost anticipatornog tipa uslijed nepovoljnih uslova, nedostatka odgovarajuće opreme i često loše komunikacije sa nadležnim organima. Prije svaga, izostaje veći stepen podrške i jasnijih instrukcija u pogledu procjena rizika i općenito postupanja sa zaraženim osobama ili osobama suspektnim na prisustvo virusa SARS-CoV-2.

Drugi izvor psihičkog opterećenja zdravstvenih radnika vezan je za suočavanje sa nepovoljnim ishodima kod pacijenata, te osjećaj bespomoćnosti u suočavanju sa smrtnošću i slabostima čak i kod osoba generalno dobrog zdravlja. Porast broja slučajeva, brzina progresije toka bolesti, nemogućnost kontrole i manjak opreme uzimaju svoj danak. Nepromišljene komunikacije i poruke od strane dijela javnosti, nadležnih institucija i zvaničnika koji dio vlastite odgovornosti prebacuju na same zdravstvene ustanove i njihovo rukovodstvo, pa čak i na pojedine zdravstvene radnike,  neproporcionalne su zatečenim uslovima za reagovanje u ovakvim situacijama u trenutku javljanja zaraze u Bosni i Hercegovini.

Upozoreno je da takvo stanje može dugoročno izazvati po cjelokupan sistem opterećujuće ogorčenje među onim najizloženijim i najistaknutijim kategorijama stanovništva, u mjeri koja će možda prevazilaziti i ogorčenje kakvo smo do sada susretali među veteranima rata 1992-1995.

Rasprave o najstručnijim pitanjima koje bi u drugačijim okolnostima bile vođene daleko od očiju javnosti, sada se vode preko medija. Sve to može voditi ka tome da građanstvo izgubi u ovakvim trenucima prijeko potrebno povjerenje u struku i znanje koje u ovakvim okolnostima mora biti ključno u donošenju racionalnih odluka i reakcija  na izazove koje proizvodi epidemija COVID-19.

Posebno je ukazano na negativne političke i sociopsihološke posljedice neadekvatnog korištenja pojma socijalne distance građana umjesto nužne fizičke distance.  I suštinski,  obnova društvenih komunikacija i povezivanja pojedinaca, primjereno ovim okolnostima i savremenim komunikacionim mogućnostima, jeste i može biti važan činilac očuvanju ukupnog zdravstvenog i mentalnog zdravlja stanovništva.  

Pon, 13.04.2020. 13:11 

Krug 99 – Zdravstveni radnici u uslovima korone izloženi višestrukim pritiscima

Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) – Na prvoj online sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi mentalnog zdravlja u uslovima korona krize uvodničar je bio psiholog Bojan Šošić, a vođena je iscpna i multidisciplinarna rasprava sa zdravstvenog, ekonomskog, socijalnog i mentalno-psihološkog aspekta. 

Tokom rasprave data je podrška naporima i zalaganju zdravstvenih radnika u uslovima korona krize. Istaknuto je da su zdravstveni radnici u ovakvim uslovima izloženi višestrukim pritiscima.

– Prvo se odnosi na relativno povećan rizik od obolijevanja medicinskog osoblja, pa i od težih ishoda. U tome ključnu ulogu ima tzv. infektivna doza i anksioznost anticipatornog tipa uslijed nepovoljnih uslova, nedostatka odgovarajuće opreme i često loše komunikacije sa nadležnim organima. Prije svega, izostaje veći stepen podrške i jasnijih instrukcija u pogledu procjena rizika i općenito postupanja sa zaraženim osobama ili osobama suspektnim na prisustvo virusa SARS-CoV-2 – rečeno je na online sesiji Kruga 99.

Psihičko opterećenje zdravstvenih radnika vezano je, ističe se, za suočavanje sa nepovoljnim ishodima kod pacijenata, te osjećaj bespomoćnosti u suočavanju sa smrtnošću i slabostima čak i kod osoba generalno dobrog zdravlja.

– Porast broja slučajeva, brzina progresije toka bolesti, nemogućnost kontrole i manjak opreme uzimaju danak. Nepromišljene komunikacije i poruke dijela javnosti, nadležnih institucija i zvaničnika koji dio vlastite odgovornosti prebacuju na zdravstvene ustanove i njihovo rukovodstvo, pa čak i na pojedine zdravstvene radnike neproporcionalne su zatečenim uslovima za reagovanje u ovakvim situacijama u trenutku javljanja zaraze u Bosni i Hercegovini – upozoreno je.

Takođe, upozoreno je i da takvo stanje može dugoročno izazvati, po cjelokupan sistem, opterećujuće ogorčenje među najizloženijim i najistaknutijim kategorijama stanovništva, ‘u mjeri koja će možda prevazilaziti i ogorčenje kakvo smo dosad susretali među veteranima rata 1992-1995’.

Rasprave o najstručnijim pitanjima koje bi u drugačijim okolnostima bile vođene daleko od očiju javnosti, sad se, kako se navodi, vode preko medija.

– Sve to može voditi ka tome da građanstvo izgubi, u ovakvim trenucima, prijeko potrebno povjerenje u struku i znanje koje u ovakvim okolnostima mora biti ključno u donošenju racionalnih odluka i reakcija na izazove koje proizvodi epidemija COVID-19 – dodaje se.

Iz Kruga 99 naglašavaju da je posebno ukazano na ‘negativne političke i sociopsihološke posljedice neadekvatnog korištenja pojma socijalne distance građana, umjesto nužne fizičke distance’. 

– I suštinski obnova društvenih komunikacija i povezivanja pojedinaca, primjereno ovim okolnostima i savremenim komunikacionim mogućnostima, jeste i može biti važan činilac očuvanju ukupnog zdravstvenog i mentalnog zdravlja stanovništva – naglašeno je iz Kruga 99.  

Kako je saopćeno, sesije i press konferencije Kruga 99 bit će nastavljene u online formatu.

KRUG 99 ONLINE SESIJA

(FENA) J.Č.