O jeziku je riječ, o Bosni!

O jeziku je riječ, o Bosni!

Paradoksalno, što su opasnosti veće po urušavanje države i društva, uključujući i legimitiziranje paternalističkih namjera da nam susjedne zemlje kroje ustav, to je i samodestukcija navodnih „probosanskih“ snaga prosto nagrizajuća, i podjednako opasna.

Šanse državotvornih snaga BiH su u otvorenosti, a ne u epskom ojkanju i zatvaranju, u odbijanju izolacionizma i globalnog i individualnog, kako u kulturi, jeziku i obrazovnoj praksi pogotovo. Redukcija u nazivu nastavnog predmeta jezika koji ne isključuje ljudsko pravo na lično, individualno imenovanja svoje jezičke varijante i izraza, prilog je kulturnom i društvenom sunovratu bosanske običajnosti i tradicionalnog komunikativnog prostora. Prostora u kojem dvjestotinjak jezikovnih razlika nisu prepreka već bogatstvo i istovremeno, svima razumljivih i poznatih.

Povišena „patriotska“ temperatura jedne nevladine organizacije, neminovno donosi bolest, bolest samoizolacije i razarajuće bosanske patologije. Juče segregacijskom odlukom o zabrani nastave na Univerzitetu po osnovi ispunjavanja vjerske obaveze, danas razdvajanju i zabrani djeci da očuvaju kroz obrazovanje bosanski kulturni i jezički kod, da se razumijevaju od Une do Drine, Save i Jadrana, kako je to uvijek bilo, i biće.

Obrazovanje o jezicima i njihovim varijantskim razlikama, tako malog broja riječi, ne isključuje, već afirmiše ljudsko pravo na slobodno individualno i grupno samoimenovanje jezika prema vlastitom osjećanju i pripadnosti. Pa i bosanskog, naravno, koji je drugim jezičkim zajednicama omogućio i služio kao osnov za uspostavljanje vlastitog književno-jezičkog standarda. Princip jednakosti jezika u obrazovanju svih varijanti (BHS), njegova komunikativna funkcija u naciji – državi BiH mora biti zagarantirana u obrazovanju i ne može se mimikrijski skrivati nikakvim retoričkim slalomima.

Krug 99 poziva narodne zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo na preispitivanje segregirajuće odluke Ministarstva obrazovanja KS i očuvanja, i simbolički, Sarajeva – bosanske prestolnice. Bez toga, moralni kredit za očuvanje BiH, bez obzira na aktuelne nasilnike nad njenom sudbinom, biće izgubljen.

Saopštenje Kruga 99, 19.10.2017.