BiH: Predstavnici „Kruga 99“ posjetili sjedište AA u Sarajevu

BiH: Predstavnici „Kruga 99“ posjetili sjedište AA u Sarajevu

Predstavnike Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, predvođene predsjednikom Adilom Kulenovićem, u sjedištu agencije Anadolu dočekali su direktor Regionalnog ureda za Balkan Hakan Celik i glavni i odgovorni urednik Zlatan Kapić

Kemal Zorlak  |06.07.2023 – Update : 06.07.2023

BiH: Predstavnici „Kruga 99“ posjetili sjedište AA u SarajevuFoto: Elman Omić – Anadolu

    

Sarajevo

Delegacija Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”, predvođena predsjednikom Adilom Kulenovićem, posjetila je u četvrtak Regionalni ured agencije Anadolu (AA) za Balkan sa sjedištem u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Predstavnike “Kruga 99” u sjedištu Anadolu dočekali su direktor Regionalnog ureda za Balkan Hakan Celik i glavni i odgovorni urednik Zlatan Kapić. U pratnji Kulenovića bili su profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić, profesor na Mašinskom fakultetu Hazim Bašić, član “Kruga 99” i budući ambasador BiH u Švedskoj Bojan Šošić te povjerenik Foruma mladih “Krug 99” Rijad Ahmetović.

Celik je poželio gostima dobrodošlicu, informirao o radu agencije, te napomenuo kako je Anadolu danas medijska kuća koja svoje vijesti emituje na ukupno 13 svjetskih jezika.

Kulenović, s druge strane, zahvalio je Celiku na gostoprimstvu i veoma dobroj saradnji koju već godinama imaju s agencijom Anadolu.

„Da nije Anadolije nama bi medijski prostor bio puno zatvoreniji”, rekao je Kulenović.

Govoreći o radu i aktivnostima „Kruga 99“, Kulenović je podsjetio kako su u početnom stadiju formiranja Foruma mladih “Krug 99”.

Tokom sastanka ukazano je na značaj i neophodnost adekvatnog jezičkog standarda u medijima, a sagovornici su istakli i potrebu za organizacijom jednog simpozija na kojem bi se razgovaralo na tu temu.

“Adekvatnim jezičkim standardom treba da ulazimo unutar europskih integracija, kako bi stanovništvu, kada se nešto govori, bilo jasno na šta se konkretno misli”, rekao je Kulenović.

Na istu temu nadovezao se i profesor Senadin Lavić, poručivši da ako se danas u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama koristi jedna precizna političko-pravna terminologija, takva treba da se koristi i u Bosni i Hercegovini.

Ukazavši na činjenicu da je danas u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine vrlo često moguće čuti termin “nacionalnost Bošnjak”, Lavić je poručio:

“Bošnjak nije nacionalnost, Srbin nije nacionalnost, Hrvat nije nacionalnost u ovoj zemlji. U ovoj zemlji jedina internacionalno priznata nacija je Bosna i Hercegovina. To trebamo usvojiti, to nije moja želja, to je svjetski standard. Naše ključno pitanje s kojim se borimo jeste to zašto se stalno govori o tri naroda. Ovdje žive više od tri naroda i zašto nam se to podmeće. Kako smo svi nasjeli na to da stalno govorimo samo Bošnjaci, Srbi, Hrvati. Ima ovdje Crnogoraca, Turaka, Albanaca, Jevreja, Slovaka, Čeha, Slovenaca, Poljaka. Zašto njih zaboravljamo?”

Na kraju sastanka, Celik je Kulenoviću uručio originalni kamen zida turskog parlamenta koji je urušen usljed pokušaja državnog udara kojeg su teroristi FETO-a izveli u Turkiye, u julu 2016. RIječ je o suveniru koji je pripremio Ured za komunikacije pri Predsjedništvu Turkiye.