“Izjava građana o protivljenju diskriminirajućem planu izborne reforme visokog predstavnika Schmidta”

hands pointing on the same spot with an layered european union flag - agreement Elections to the European Parliament concept

Mi, dolje potpisani građani i saveznici BiH, proglašavamo svoje odlučno protivljenje nadolazećim odlukama Visokog predstavnika koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti Federacije BiH.

Osuđujemo diskriminatorni plan koji bi isključio etničke grupe i ostale iz sudjelovanja u izbornom procesu (kandidiranja na izborima), i to bez obzira na veličinu cenzusa. Ovakvo namjerno oduzimanje prava i ravnopravnosti građana predstavlja eklatantno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić. Ovakva odluka visokog predstavnika predstavljala bi izdaju demokratskih vrijednosti i ne bi je smjele podržati članice PIC-a.

Predstojeća odluka visokog predstavnika nastavlja logiku konstituentnih naroda nametnutu Daytonom i dodatno će učvrstiti etničke podjele, umjesto da pomaže Bosni i Hercegovini da se kreće u pravcu demokratije građana s jednakim pravima i dostojanstvom. Naprosto je neshvatljivo da bi Visoki predstavnik iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju podupirući izborni inženjering kojem se težilo u predmetu Ljubić, umjesto da podrži gore navedene presude ESLJP-a u pogledu ostvarivanja jednakih prava. Odluka gospodina Schmidta u korist apartheida većinskog naroda podriva argumente Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Pored kršenja demokratskih načela od strane visokog predstavnika, zabrinuti smo zbog političkih posljedica ove odluke, koja bi mogla nesmetano omogućiti otvoreno separatističkim strankama HDZ-u i SNSD-u da steknu kontrolu nad Domom naroda. Riječ je o strankama koje riječju i djelom nastoje narušiti suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine u interesu susjedne Hrvatske i Srbije. Njihovi čelnici pokušavaju blokirati funkcioniranje države i drsko nazivaju Bosnu i Hercegovinu propalom državom.

Iskreno smo užasnuti što se bezobzirno ponašanje ovih stranaka i njihovih lidera sada nagrađuje od strane Visokog predstavnika. Riječ je o nesavjesnom činu popuštanja i ostvarenja genocidnih ciljeva iz 90-ih. Glavni izvor javne podrške odluci visokog predstavnika dolazi od čelnika u Hrvatskoj. Takvo miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, posebno od strane vlade koja je proglašena krivom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja Herceg -Bosne kao dijela “Velike Hrvatske” naprosto je neprihvatljivo.

Prema međunarodnim standardima, modifikacija izbornih procesa tako blizu zakazanih izbora krajnje je nepravilna i možda bez presedana. Opstrukcije koje se koristite radi nužnih personalnih promjena u izboru sudija Ustavnog suda BiH biće i sredstvo za obesmišljavanje apelacija na očekivane odluke Visokog predstavnika i kidnapovanje ove institucije. Zaprepašteni smo potpunim nedostatkom transparentnosti Visokog predstavnika u vezi s ovom predstojećom odlukom, izostankom bilo kakve informacije o najavljenim odlukama u vezi s izmjenama Ustava FBiH, bez bilo kakvih promjene u entitetu Republika srpska, kao i državi, kao i žurnim odabirom vremena najvećeg korištenja godišnjih odmora za njegovu složenu odluku.

Ozbiljno smo zabrinuti da će ove suštinske nepravde i proceduralne nepravilnosti dovesti Bosnu i Hercegovinu u sukob, a ne prema funkcionalnosti. Iz ovih i drugih razloga kategorički se protivimo najavljenom planu Visokog predstavnika da nametne izbornu reformu s bonskim ovlastima, koje mogu značiti korak unazad za demokratsku transformaciju i tranziciju BiH ka modernom građanskom društvu i suverenoj državi.

Izražavamo punu podršku zakazanim i budućim protestima građana kao izrazu otpora najavljenim antidemokratskim odlukama Visokog predstavnika. Pozivamo političke subjekte i organizacije civilnog društva da se aktivno založe i učestvuju u organizaciji, obezbjeđenju kontinuiteta i dostojanstva protesta. Biće nužno formirati koordinaciono tijelo protesta svih zainteresovanih subjekata neovisno o međusobnim razlikama u pogledima na druga pitanja.

Molimo međunarodnu zajednicu da odbaci plan i da se uključi u istinski dijalog s građanima BiH o demokratskoj budućnosti. Hvala vam.


S poštovanjem,

Dolje potpisani:

Za Krug 99 – Adil Kulenović, predsjednik


Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava


Jakob Finci, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava


Hazim Bašić, profesor Univerziteta u Sarajevu


Bojan Šošić, psiholog

Tanya Domi, vanredna profesorica internacionalnih i javnih odnosa na Columbia University, bivša glasnogovornica OSCE BiH

David Pettigrew, profesor na Southern Connecticut State University i član Radne grupe za BiH u SAD 

Emir Ramić, Institut za istraživanje genocida, Kanada

Izjava, 25. jula 2022. godine: