Izjava povodom brutalnog napada na Slavu Kukića

I  Z  J  A  V  A :    Asocijacije nazavisnih intelektualaca „Kruga 99“ povodom brutalnog nasrtaja na Slavu Kukića

Brutalni fizički napad na člana Kruga 99 i dopisnog člana ANUBiH profesora Slavu Kukića posljednji je izraz stanja i opasnosti u kojima se nalazi BH država i društvo i istovremeno poziv svim snagama mira i zajedničkog života na odgovorno promišljanja i ujedinjenje u otporu snagama nastavljanja ostvarivanja separatističkih  ratnih ciljeva, vjerske, etničke i političke diskriminacije.

Nije  riječ samo o udaru na slobodu mišljenja i prava na političke razlike u ovom slučaju,  ovdje je riječ o posljednjem izrazu fašizacije u kojem se BH društvo nalazi. Očekivati da se nakon ovacija osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću i drugima usred BiH, predvođenih HDZ-om i predsjedavajućim ključne državne institucije Draganom Čovićem, nastave procesi  u smijeru međusobnog uvažavanja i  razumijevanja, predstavljaju političku neodgovornost ili zlonamjernost svakog mislećeg političkog aktera prema miru u BiH.

Niko više nema prava na političku naivnost niti nojevsko skrivanje naspram politike destrukcije i fašističkih nasrtaja na BiH. Pozivamo sve relevantne političke subjekte na bojkot HDZ BiH i njegovu politiku diskriminacije građanskih prava i sloboda i nametanja modela za BiH kojeg je Haški tribunal osudio kao izraz udruženog zločinačkog poduhvata.

Krug 99 poziva sve odgovorne političke subjekte u BiH na uspostavljanju pokreta otpora destrukciji BiH i uspostavljanja aktivnog sistema samozaštite u očuvanju mira u Bosni i Hercegovini.

 

Adil Kulenović, predsjednik