Doček Darija Kordića – reakcije

Prof. dr. Slavo Kukić pretučen je danas u svom kabinetu na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i od članova porodice profesora Kukića.Profesor Slavo Kukić pretučen u svom kabinetu na fakultetu u Mostaru Slavo Kukić (Foto: Klix.ba) Muškarac koji je napao Kukića ušao je nasilno u njegov kabinet i nanio mu teške povrede. Osobe bliske Kukiću su nam potvrdile da on ima teške povrede glave i ostalih dijelova tijela te da su mu ljekari morali šivati glavu.”Nešto iz 15 sati Kukić je palicom napadnut u svom kabinetu. Prema opisu, policija traga za muškarcem visokim 185 centimaetara, koji je bio obučen u crnu majicu”, kazao je Srećko Bošnjak, portparol MUP-a HNK-a.Kako nezvanično saznajemo, motiv napada na profesora Kukića mogle bi biti izjave koje je proteklih dana davao u medijima, a u vezi sa ratnim zločincem Darijem Kordićem.
UNIJA SOCIJALDEMOKRATA – PODRŠKA RATNOM ZLOČINCU KORDIĆU JE ANTICIVILIZACIJSKI ČIN

SARAJEVO, 23. juna (FENA) – Predsjedništvo Unije socijaldemokrata smatra da je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović grubo zloupotrijebio svoj položaj i diskreditovao instituciju BiH prisustvovanjem dočeku osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.– U isto vrijeme, dok od BiH, kao predsjedavajući Doma naroda dobija znatna materijalna sredstva i uživa druge privilegije svoga položaja uime države BiH, Dragan Čović, zajedno sa Borjanom Krišto, poslanicom Parlamentarne skupštine BiH, svesrdno i srdačno dočekuje osuđenog ratnog zločinca, čime se direktno ”ruga” žrtvama Ahmića, nad kojim su postrojbe Daria Kordića izvršile gnusne zločine – istaknuto je u saopćenju Predsjedništva Unije socijaldemokrata.Od Čovića traže javno objašnjenje i odgovor, kako jedan državni funkcioner, čija je država potpisala i prihvatila odrednice Haškog tribunala, može da prisustvuje dočeku jednog osuđenog ratnog zločinca.

Navode da se ćutnja i pasivnost domaćih i međunarodnih zvaničnika moraju promijeniti u funkciji zaštite državnog poretka, institucija BiH, kao i uvođenju potrebne zakonske legislative, kojom će se onemogućiti da državni funkcioneri veličaju ratne zločince i na taj način sprječavati da se na bazi istine i pravde normalizuju odnosi unutar države BiH.

– Pozivamo sve nadležne organe, Tužilaštvo BiH, kao i visokog predstavnika u BiH, da adekvatnom reakcijom, prema ovom neprihvatljivom gestu Čovića, onemoguće uvođenje prakse po kojoj državni funkcioneri mogu nekažnjeno i bez sankcija javno podržavati haške osuđenike – navedeno je u saopćenju.

(Fena) ef

OTS – SDA – JAVNA PODRŠKA RATNIM ZLOČINCIMA VRIJEĐA PORODICE ŽRTAVA

SARAJEVO, 23. juna (OTS) – Stranka demokratske akcije je konsternirana organiziranjem svečanog dočeka pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači i prisustvom najviših dužnosnika HDZ-a tom događaju.Javna podrška zločincima na najgrublji način vrijeđa porodice žrtava kao i sve antifašistički opredijeljene građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.Slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja je protivno duhu javno deklarirane opredijeljenosti najviših hrvatskih dužnosnika u BiH za uvažavanje demokratskih principa, saradnju i evropski reformski put.

Smatramo da je ono potpuno neprihvatljivo, retrogradno i antievropsko i da ozbiljno ugrožava proces pomirenja i obnove povjerenja među narodima u BiH.

FORUM MLADIH SDP-A BIH UPUTIO OTVORENO PISMO ČOVIĆU ZBOG DOČEKA DARIJA KORDIĆA

SARAJEVO, 23. juna (FENA) – Forum mladih SDP-a BiH obratio se otvorenim pismom predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću povodom njegovog dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.– Poštovani predsjedavajući, moramo priznati da ste još jednom pokušali poniziti državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Uglađeno, u odijelu, ležerno i odlučno prekršili ste Zakon nevoljene Vam Bosne i Hercegovine, smijući se cijeloj zemlji u lice na dočeku osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića – navodi se u otvorenom pismu.Forum mladih SDP-a BiH podsjeća Čovića da se u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, član 145a davodi da: “Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina. “

– Podsjetit ćemo Vas i da ste upravo Vi predsjedavajući Doma naroda PSBiH, osoba koja se zaklela na poštivanje Ustava i zakona ove države, a ne njihovo kršenje. Svjesno ste ignorisali Zakon, jer sigurni smo da nepismeni niste. To pak ne možemo tvrditi za Vašu PR službu koja javno brani Vaš potez veličanjem djela jednog ratnog zločinca i napominjući sve ono što Vi uporno negirate, a to je da je za zločin u Ahmićima kriv tadašnji vojni i politički vrh Republike Hrvatske. Kako drugačije protumačiti rečenicu: „Darija Kordića dočekali su kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo, niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski i vojni i politički vrh na čelu sa bivšim predsjednikom RH FranjomTuđmanom“, navodi se u otvorenom pismu Forum mladih SDP-a BiH Draganu Čoviću.

Predsjedavajući, dodaje se u otvorenom pismu, „poručuju li nam to iz HDZ-a da je Kordić nevin osuđen, jer je štitio one koji su uistinu odgovorni“?

– Da li je možda to razlog Vašeg veličanja osuđenog ratnog zločinca? Da li zato negirate odluke Haškog suda i ne poštujete zakone države koja vam je pružila sve što imate? Možda nam otkrijete jednog dana koji su to sve Vaši motivi za veličanje ratnog zločinca, možda u medijima, vjerovatnije na Sudu, ali, znate, oni kojih se to najviše tiče, njih 116 mučki ubijenih, nikada neće saznati – navodi se u otvorenom pismu.

Ističe se da je Dario Kordić osuđen za ubistva ukupno 116 osoba! Ubistva starih i nemoćnih! Ubistva 11.-oro djece! Ubistvo tromjesečne bebe!

– Ko ste Vi da se stavljate iznad suda i zakona? Dario Kordić je zločinac, ratni zločinac, čija nacionalna i vjerska pripadnost nije bitna. Svjesni smo da godinama HDZ vodi politiku koja ima za cilj podjelu građana u nacionalne torove sa političkim liderima kao suverenim čobanima, ali nemojte ovaj put, nemojte preko mrtvih ljudi, degutnatno je, pa i ako je od HDZ-a, previše je – navedeno je u otvorenom pismu.

Ne možemo i nećemo Vam dopustiti, dodaje se dalje u pismu, da se igrate s izgubljenim životima! S uništenim porodicama! „S jednom napaćenom zemljom koja ne zaslužuje beskrupulozne političare kao što ste Vi!“

– Još jednom ste pokušali poniziti Bosnu i Hercegovinu. Na još jedan trenutak. Duboko vjerujući u pravnu državu, nadamo se da će pravosudne institucije reagovati po krivičnoj prijavi koju ćemo podnijeti protiv Vas, zbog kršenja zakona ove države, kako bi praksa ponižavanja Bosne i Hercegovine od njenih zvaničnika konačno postali stvar prošlosti. Predsjedavajući, dosta je, navodi se u otvorenom pismu koje je Forum Mladih SDP-a BiH uputio predsjedavajućem Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću.

(Fena) ff

AJANOVIĆ: PROCESUIRATI OSOBE KOJE SU ORGANIZIRALE SLAVLJE U ČAST OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA U BUSOVAČI

SARAJEVO, 23. juna (FENA) – Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je otvoreni poziv Tužilaštvu BiH da procesuira osobe koje su organiziranim slavljenjem osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića u Busovači – izvršile krivično djelo “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”, a u vezi s članom 250. Krivičnog zakona BiH, djelujući kao organizirana kriminalna grupa.

Krivičnim zakonima u BiH propisana je kazna zatvora od jedne do deset godina, u slučaju kada se, između ostalog, zloupotrebom službenog položaja ili ovlasti izazovu i teške posljedice za zajednički život konstitutivnih naroda koji žive u Federaciji BiH, što je i nastupilo nakon javnog slavljenja ratnog zločinca koji je od Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu osuđen na višedecenijsku kaznu zatvora zbog ubijanja djece, žena i starih osoba u namjeri etničkog čišćenja jednog od konstitutivnih naroda u BiH, navodi se u saopćenju Pres-službe BOSS-a.(Fena) mb

23.6.2014. (15:10)
RAMIĆ: VRIJEME JE DA SE BOSANSKI HRVATI OGRADE OD SVIH KOJI PODRŽAVAJU RATNE ZLOČINCE

SARAJEVO, 23. juna (FENA) – Prisustvo Dragana Čovića i čelnika HDZ-a BiH na dočeku ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači je još jedna potvrda kontinuiranog hoda HDZBiH prema nacionalnoj podjeli države BiH, gdje se bosanski Hrvati nastoje odvojiti od BiH, od ideje Bosne i bosanskog duha – stav je Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada.Ramić je mišljenja da je vrijeme da se bosanski Hrvati ograde od svih onih koji podržavaju ratne zločine i zločince koji su upotrebom najvećih zločina poslije holokausta u Evropi, zločina agresije na međunarodno priznatu državu BiH i genocida nad njenim građanima pokušali uništiti hiljadugodišnju tradiciju bosanskohercegovačke zemlje, države i društva.- Vrijeme je da se bosanski Hrvati vrate istinskim vrijednostima ideje Bosne i bosanskog duha, odbacujući one lidere koji ih zatvaraju u etnička geta – ističe Ramić u saopćenju.

(Fena) gk/ef

STRANKA ZA BiH – PODRŠKA RATNOM ZLOČINCU KORDIĆU JE ANTICIVILIZACIJSKI ČIN

SARAJEVO, 23. juna (FENA) – Prisustvo političkog vrha HDZ-a svečanom dočeku osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači je dokaz da se nije odustalo od ratne politike podjele Bosne i Hercegovine, smatra Stranka za BiH (SBiH) .

U današnjem saopćenju SBiH ističe da stanovnici Lašvanske doline znaju i pamte da je uime paradržavne tvorevine Herceg-Bosne ubijeno i zapaljeno 116 civila.Stranka za BiH smatra nerazumnim navodno opredjeljenje hrvatskih političara za evropski put BiH, ako u isto vrijeme promovišu i odobravaju sve što je Dario Kordić činio tokom agresije na BiH.- Javna podrška osuđenim ratnim zločincima jeste negiranje demokratskih principa i ozbiljna prepreka suživotu i pomirenju svih u BiH – navode iz Stranke za BiH.

(Fena) jc

23.6.2014. (18:33)
NIKŠIĆ TRAŽI HITNU AKCIJU HAPŠENJA NAPADAČA NA SLAVU KUKIĆA

SARAJEVO, 23. juna (Fena) – Divljački napad na Slavu Kukića predstavlja još jedan u nizu fašističkih ispada kojim smo svjedoci posljednjih dana, riječi su kojima je premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić osudio današnji napad na uglednog mostarskog profesora koji se desio u njegovom kabinetu u Mostaru.– Nažalost na ovaj način pokušavaju sa ušutkati svi koji imaju hrabrosti iznijeti mišljenje i stavove koji su suprotni onima kojima smatraju da jedini imaju pravo određivati šta jeste, a šta nije ispravno razmišljanje ili djelovanje”, izjavio je Nikšić.

Federalni premijer je dodao da “koliko god je naivno ponekad smatrati da smo postali društvo u kojem se može slobodno djelovati i misliti dese se brutalni napadi na osobe koje predstavljaju simbole takvog aktivizma”.

– Tražim da nadležni policijski i pravosudni organi hitno otkriju napadače na profesora Kukića te da ih najoštrije sankcioniraju, a profesoru Kukiću želim brz i uspješan oporavak i nastavak dosadašnjeg društvenog angažmana, jer će time fašisti doživjeti novi poraz – izjavio je Nikšić.

(Fena) fb