Krug 99 očekuje jasno izjašnjenje šefa Delegacije EU u BiH o javno izrečenim stavovima Direktora Poirela

Konačno je trebalo da se u BH javnosti izjasni  Direktor za ljudska prava u Vijeću Evrope gospodin Cristophe Poirel o prevaziđenosti konstitutivnosti da bi se jasno definisao efektivni i jedino mogući put BiH u zajednicu demokratskih država Evrope i svijeta. Četvrtstoljetni košmar ustavne konstrukcije konsituentnih, opako prevedeno konstitutivnih naroda,  ovim bi mogaopovući BiH iz začaranog kruga ne samo zaostalosti za „tehničkim“ integracijama u EU, već konzumiranja svih standarda i blagodeti zajednica slobodnih ljudi, suverenih nacija i demokratskih društava. Bilo kakva druga mimikrijska politika očuvanja status quo-a, bilo domaćih, bilo internacionalnih aktera, mora biti odbačena. I prokazani njihovi manipulativni modeli i razarajuća snaga za napredak BiH. Bilo oličeni u politici toplo/hladno prema „stranama“, neplodnih balansiranja i vještačkih ekvidistanci u kvalifikovanju odgovornosti  za evidentne blokade i ultimativne separatne političke interese, bilo nemuštim nametanjem odgovornosti građanima čas definisanih kroz 3% onih koji se nisu etnički izjasnili, čas kao svih državljana BiH, za nemoguće funkcionisanje trule ustavne konstrukcije, bilo konfuzijom koje proizvode hegemonijske ideologije i propagandni vokabulari za samosvijest u razumijevanju državnog i društvenog bića svakog građanina.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 veoma je ohrabrena izjavom gospodina Christopha Poirela, direktora za ljudska prava u Vijeću Evrope, koji je jasno istakao da je potrebno odbaciti model temeljen na „konstitutivnosti“ i da Bosna i Hercegovina treba obaviti reformu ustava kako bi na taj način dobila novi moderan demokratski ustav. Naslanjajući se na  presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Zornić“, gdje jasno rečeno da  treba odbaciti kategoriju „konstitutivnosti“ koja po sebi sadrži diskriminaciju, mora se konačno osigurati jednakopravnost svim građanima, državljanima dakle, što su ključne evropske vrijednosti i norme.

Krug 99 očekuje jasno izjašnjenje  šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH o javno izrečenim stavovima Direktora Poirela za ubrzani i konačni izlazak BiH iz labirinta četvrtstoljetnih neuspjeha i neefikasnosti.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 je stavila na uvid javnosti  dokument „Građanski koncept Bosne i Hercegovine“ te još jednom poziva državotvorne političke stranke na postizanju konsenzusa za izradu političke platforme građanskog uređenja države BiH.