Krug 99: Sankcije, zračak svjetlosti na kraju tunela

Kruga 99 povodom sankcija

Konačno se ukazalo svjetlo na kraju tunela, sa već izrečenim i najavljenim sankcijama SAD, da Bosna i Hercegovina nije ostavljena na milost i nemilost korumpiranih nasilnika. I da će desničarske, etno nacionalističke i ratnohuškačke snage za velikodržavnu prekompoziciju Balkana i obnovu nasilja u BiH biti onemogućene. Sankcije su ohrabrenje snagama mira i prosperiteta za sve ljude u BiH i na Balkanu.

Ipak, one neće dati svoj puni rezultat bez efikasnog i odgovornog djelovanja postojećih, na zakonu utemeljenih institucija sudstva, tužilaštva i gonjenja. Poticaji koji su već dobili kroz obrazloženja izrečenih sankcija ne smiju biti blokirane pravničkim ne snalaženjem ili političkim kalkulacijama. Niti zaglušljivom retorikom i propagandističkim spinovima onih koji su profitirali na izazivanju kriza i njihovih još ne prozvanih kolaboracionista.

Konačno dolazi vrijeme da će najveću korist imaju oni kojima je ključni interes mir i stabilnost, oni koji su najveće žrtve svake nestabilnosti i stvaranja okolnosti besperspektivnosti i beznađa: sami građani. Ali i građani moraju preuzeti svoj dio odgovornosti, otporom korupciji i pokoravanju interesima nasilnika, otporu patopsihološkim strukturama kojima ljudski životi i egzistencija ništa ne znače.

Nagovještaji pojedinih zemalja EU i van nje da će slijediti ovaj predvodnički gest SAD za mir u BiH i na Balkanu, mora biti pretočen i u praktične sigurnosne mjere na očuvanju mira u interesu svih građana BiH. Oprez pred naraslim autoritarnim, islamofobnim i desničarskim silnicama, neće biti otklonjen politikom ustupaka silnicima, već njihovim porazom.

Demokratske perspektive zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine na vrijednostima liberalne demokracije biće ključni oslonac stabilnosti i međusobnog povjerenja. I konačnog otklanjanja opasnosti koje su ukorijenjene u svakom etnonacionalizmu i velikodržavnom ekspanzionizmu.