Kruga 99 o rušenju biste Skendera Kulenovića na Trgu oslobođenja – Alije Izetbegovića u Sarajevu

sdr

SAOPŠTENJE

Kruga 99 o rušenju biste Skendera Kulenovića na Trgu oslobođenja – Alije Izetbegovića u Sarajevu

Teško je naći odgovore na vandalizam kojem smo svakodnevno svjedoci od ulice do javne scene, a posebno onda kada je fokusiran na simboličku i identitetnu narodnu ravan. Izuzev u duhu vremena i primitivizma sa kojim živimo. Rušenje biste Skendera Kulenovića, poslije prenosa utakmice Danska-Hrvatska na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, kao čin slavljenja pobjednika, groteksna je slika naše stvarnosti. I perverzni izraz dominantnog oblikovanja i življenja posuđenih identiteta tzv. „običnog čovjeka“, naspram svog vlastitog, i narodnog i državnog.

A bosanskohercegovački književnik Skender Kulenović bio je, i treba da bude, jedna od niti koje su gradile autentičnu narodnu i nacionalnu samosvijest i kulturu Bosne i Hercegovine, bez koje ni ova aktuelna, državotvorna, ne bi bila moguća.

Rušitelji su očito oblikovani ovim dobom jednoumlja i ideološke ostrašćenosti inspirisane fašizmom i razdvajanjem. I koji bi htjeli da zatru čak i tragove  sjećanja na već četrdeset godina mrtvog anifašistu i izvorno bosanskohercegovačkog neponovljivog umjetnika. Sudbina je malih naroda da uvijek iznova grade identitet, živeći u bespuću uništavanja, negiranja i rušenja svog vlastitog naslijeđa i čitanja povijesti novokomponiranim ideološkim naočalama.

Skandalozno je da je u našoj javnosti prešućena čak i činjenica o ovom rušilaštvu i vandalizmu!

 

  1. U prilogu su i fotografije stanja juče ujutro i juros

 

sdr