Bećirović: Graditi identitet države BiH

-Bećirović je izjavio kako je potrebno napraviti svojevrsno bilansiranje stanja u postdejtonskoj BiH

SARAJEVO (AA) – Resurse i energiju potrebno je uložiti u ključna pitanja za Bosnu i Hercegovinu (BiH), zaključeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar teme “Vratiti dostojanstvo građana i države Bosne i Hercegovine”, bio je Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Bećirović je izjavio kako je potrebno napraviti svojevrsno bilansiranje stanja u postdejtonskoj BiH.

“U prethodne 23 godine neke od glavnih karakteristika tog stanja u BiH su etnizacija države i društva, etnokratija i entitokratija koje nas definitivno zaustavljaju u pristupu ka NATO savezu i EU-u“, kazao je Bećirović koji je upozorio kako je na sceni i snažno socijalno raslojavanje.

Smatra kako u narednom periodu potrebno energiju usmjeriti ka ekonomskom razvoju, velike infrastrukturne projekte, pokretanju poreske reforme, reformi u obrazovanju i zdravstvu, privlačenju stranih investicija, stvaranju politčkog, ekonomskog i pravnog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta…

”Naš zadatak, između ostalog, je da pokrenemo zaustavljene projekte, Blok 7 u termoelektrani Tuzla, izgradnji hidrocentrale Vranduk, vjetroparka Podveležje i tako dalje, intenziviramo gradnju koridora 5C, mosta na rijeci Savi kod Svilaja. Jednostavno – da se pokušamo fokusirati na suštinska pitanja u BiH”, kazao je Bećirović.

Važno je, ističe, u narednom periodu početi graditi državni identitet BiH.

“Državni identitet znači da svi ljudi u ovoj zemlji počnu osjećati BiH kao svoju domovinu”, poručio je kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Ukazao je kako je potrebno fokusirati se na potpunu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Ilijas Pilav, Samir Šlaka i tako dalje.

“Realizacijom tih presuda pravimo svojevrsnu razdjelnicu između briselizacije i balkanizacije BiH, što je put ka izgradnji moderne i demokratske države. Na tome moramo ozbiljnije i odgovornije raditi”, smatra Bećirović.

Poručio je kako je potrebno prestati s “beskorisnim političkim svađama” i fokusirati se na ključna pitanja, među kojima su ubrzavanje prijem BiH u punopravna članstva Evropske unije i NATO-a.

Smatra kako je resurse i energiju potrebno uložiti u osposobljavanje ozbiljne ekonomske diplomatije zemlje, povećanje sigurnosti građana i raditi na “jednom od najvažnijih projekata za državu” – projekt povratka svih građana i naroda njihovoj domovini – Bosni i Hercegovini. 

Istakao je kako je u taj projekt potrebno uključiti političare, sociologe, politologe, historičare, pravnike, teologe i druge naučne radnike kako bi svi zajedno pokazali da BiH ima budućnost.

“Jednostavno rečeno – potrebno je da obnovimo i ojačamo integrativnu bh. snagu koja će nadjačati sve dezintegrativne i vanjske i unutrašnje snage u BiH”, poručio je.

Denis BećirovićKrug 99

Novinar Aldıjana Hadzıc
Objavljeno Adis Karaca

POLITIKA

Bećirović: Graditi identitet države BiH

Foto: Fena/Hana Imamović

SARAJEVO, 8. jula (FENA) – Neke od karakteristika stanja u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini prethodne 23 godine su etnizacija, etnokratija i entitokratija države i društva, kazao je danas potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirević.

Govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi “Vratiti dostojanstvo građana i države BiH” u Sarajevu ocijenio je da upravo to BiH zaustavlja na njenom putu ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji (EU).

– Na sceni je i snažno socijalno raslojavanje u BiH zbog čega bi sve progresivne i demokratske strane u BiH trebaju početi postavljati suštinska pitanja, a to su gdje smo danas, šta činiti te s kim i kako graditi istinsku multietničku državu BiH – podvukao je.

Mišljenja je da je energiju potrebno usmjeriti na ekonomski razvoj te velike infrastrukturne projekte, a pojasnio je da to znači ozbiljno pokretanje poreske reforme, reforme obrazovanja u smislu prilagođavanja tržištima rada te reforme u oblasti zdravstva i osiguranje privlačenja stranih investicija.

Govoreći o infrastrukturnim projektima kazao je da niz takvih zaustavljeno u posljednjim godinama te je važno otpočeti rad na njima poput Bloka 7 na Termoelektrani Tuzla, izgradnja hidrocentrale kod Vranduka, vjetro-parka Podveležje, ali i intenzivirati rad na Koridoru 5-c i izgradnji mosta na Savi kod Svilaja.

Bećirević je napomenuo da je važno raditi na izgradnji identiteta BiH ne umanjujući pri tome etničku pripadnost, nego da se svi bore za prava svih.

Smatra da je potrebno implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava njih nekoliko jer je to put ka izgradnji moderne i demokratske države, dodajući da je jedan od najvažnijih projekata koje BiH treba uraditi projekt povratka građana njihovoj domovini.

– U narednom periodu moramo prestati s beskorisnim političkim svađama i fokusirati se na ključna pitanja poput ubrzanje rada na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u, ali i uozbiljiti vanjsku politiku – istaknuo je Bećirović.

Bećirević, koji je i ujedno kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na predstojećim općim izborima u oktobru, kazao je da je okupio tim iskusnih diplomata s kojima će raditi na popravljanju imidža BiH u svijetu.

(FENA) B.D.

Desk vijesti