Pettigrew: BiH je pretrpjela posljedice genocidnih namjera u cijelom RS-u

Agencija Anadolija:

– David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da iskoristi svoje bonske ovlasti za postavljanje spomenika i otvaranje muzeja na mjestima bivših koncentracionih logora i drugim mjestima zločina

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovina je pretrpjela posljedice genocidnih namjera ne samo u Srebrenici, nego u cijelom entitetu Republika Srpska (RS), izjavio je na redovnoj sesiji “Kruga 99” David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida sa državnog Univerziteta Southern Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pretresno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije je u presudi Radovanu Karadžiću utvrdilo da je postojao zajednički plan da se bosanski muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo. Republika Srpska je stvarana od 1992. do 1995. godine, sistematičnim, eliminacijskim pothvatom čija se genocidna namjera može razabrati kada se uporede podaci iz Popisa stanovništa u brojnim opštinama iz 1991. i 2013. godine”, rekao je Pettigrew koji je na online sesiji “Krug 99” govorio o temi ”Tranziciona pravda i pravo na istinu i memorijalizaciju u BiH”.

Tom prilikom je rekao da tranziociona pravda zahtijeva da se međunarodna agresija, genocid i drugi ratni zločini počinjeni nad BiH pošteno priznaju te da se poštuju ljudska prava na istinu i memoralizaciju radi pravde i kako se zvjerstva nikada ne bi ponovila.

“Ljudska prava na istinu i memoralizaciju moraju se promatrati kao sastavni dijelovi strategije za tranzicionu pravdu i izgradnju države u BiH, uz pristupanje Evropskoj uniji i NATO”, rekao je Pettigrew.

Rekao je da uprkos razornim posljedicama dokumentovanih zločina udruženjima žrtava u Foči, Kalinoviku, Prijedoru, Višegradu i drugdje u RS-u surovo je zabranjeno postavljanje spomen-obilježja, ploča ili osnivanje muzeja.

“Ovakve zabrane dio su sistematskog negiranja genocida i drugih ratnih zločina u RS-u i predstavljaju kršenje ljudskih prava na istinu i memoralizaciju”, poručio je Pettigrew.

Pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da radi s udruženjima žrtava i da iskoristi svoje bonske ovlasti za postavljanje spomenika i otvaranje muzeja na mjestima bivših koncentracionih logora i drugim mjestima zločina.

Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, koji je govorio o temi “Odgovornost dijaspore pred izbore”, rekao je bh. dijaspora predstavlja “armiju ljudi” koji su bježeći od ratnog vihora napustili svoje domove i rasuli se u više od 60 zemalja svijeta.

“Trend iseljavanja iz BiH se nastavlja sve do danas, tako da imamo više od dva miliona stanovnika BiH koji žive izvan granica svoje države. To je oko 57 posto stanovništva. BiH je, nažalost, prva u Evropi, a sedma u svijetu po procentu stanovništva koji živi izvan svoje države”, rekao je Šehović.

Rekao je da je bh. dijaspora stasala u snagu i predstavlja kapital koji država BiH treba da iskoristi.

“Međutim, nismo sigurni da li je država prepoznala tu snagu i kapital koji bi trebali biti iskorišteni. Ne samo sjetiti se dijaspore i gledati koliko se osoba prijavilo za glasanje. Naša patriotska i demokratska dužnost je da se registrujemo i glasamo. Ali, dijasporu treba gledati s drugih aspekata. Treba privoliti naše mlade koji se rađaju u raznim državama svijeta da se okrenu prema svojoj domovini. Treba nam više pozitivnih pristupa”, rekao je Šehović.