Od nepostojećeg Memoranduma SANU do nepostojećeg Janšinog non-paper-a

SAOPŠTENJE KRUGA 99

Nepostojeći dokument, “non-paper” premijera Slovenije Janeza Janše, identično atribuiran kao  i prije 34 godine „nepostojeći“ Memorandum SANU, bili su i jesu realpolitička platforma za razbijanje države Bosne i Hercegovine. A i ključni politički akteri i njihovi sljedbenici skoro su isti, podjednako kao i već viđene i opet moguće posljedice etno nacionalističkog državnog zaokruženja – genocid, udruženi zločinački poduhvati i nesagledive žrtve etničkog velikodržavnog preslagivanja na Balkanu.

Lutanja u ondašnjoj BH javnosti, čiji su akteri vodili jalove i često projektovane manipulativne rasprave o tome da li je onaj papir „nepostojeći“, dok se rat uveliko pripremao, ne smiju se ponoviti u ovom historijskom vremenu, sa ovim non paper papirima. Zbog toga pozivamo cjelokupnu akademsku zajednicu i stručnu javnost, kao i sve državotvorno orijentirane političke stranke, da se aktivno uključe u obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine na način primjeren ovom vremenu i povijesnom iskustvu.

Ne smije ostati usamljen Željko Komšić sa državničkim “non-paper” dokumentom kojeg je u Brisel uputio u funkciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti sve veći broj državotvorno senzibilnih političkih osoba koje su se već iskazale na javnoj sceni. A pogotovo ne od aktera civilnog društva od kojih neki još vidaju ožiljke prethodnog rata. Svako opoziciono konstruisanje destrukcije biće prepoznato u javnosti, a stvarni doprinosi jačanju nadstranačke  odbrane „državnog razloga“  biti vrednovani.

Vjerujući u kulturu demokratskog dijaloga, Krug 99 je već iskazao rezervu spram kritičkog tona Kvinte i dijela internacionalne zajednice u vezi sa Komšićevim pismom. Međutim, u prilog kritičkom stavu još je  čitljiviji argument iz “non-paper” dokumenta koji je u Brisel uputio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kao uvod u „Janšin“ proskribirani dokument. Riječ je o jednako štetnom “non-paperu” po interese Bosne i Hercegovine, činjenicom da u  svojoj političkoj suštini zagovara anticivilizacijska rješenja koja za krajnji cilj imaju formiranje etničkih izbornih jedinica i izbor predstavnika u vlast kroz kriterije etničke pripadnosti. To nije građanski i demokratski uređena Bosna i Hercegovina, niti naznačene ideje predstavljaju slijed evropskih normi i vrijednosti, već klasična politička manipulacija, nimalo dobronamjernoj prema državi Bosni i Hercegovini. Radmanov non-paper nije ništa manje opasan od non-papera za kojeg se tvrdi da iza njega stoji premijer Slovenije Janez Janša. U oba slučaja cilj je isti: hoće se okončati ratni ciljevi podijele Bosne i Hercegovina na etno-teritorijalnom principu, a Balkan uvući u grotlo novih sukoba i nasilja.

Sarajevo, 16.4.21.