Peter Stano i realni obrisi geopolitičke odluke o otvaranju pristupnih pregovora za članstvo u EU

hands pointing on the same spot with an layered european union flag - agreement Elections to the European Parliament concept

Saopštenje koje je potpisao portparol EU Peter Stano u vezi sa izmjenama Izbornog zakona koje je donio Visoki predstavnik, predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih prodemokratskih snaga i slobodnih građana BiH. Nakon dugo očekivanih mjera za vraćanje povjerenja građana u izborni proces i  decenijskih permanentnih i upornih blokada etno nacionalista, očekivalo se da će baš nosioci evropskih vrijednosti svesrdno pozdraviti ove izmjene u interesu slobodnih građana.

Međutim, evropska birokracija naprosto podmeće „trule kruške“ zdravom razumu pod egidom da je „opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s evropskom budućnosti BiH”, toj tako milozvučnoj paraboli  baš onih snaga koje razaraju ovu državu, a društvo pretvaraju u etnički konfliktne podanike bez perspektive. I poziva pri tome, nakon svih blokada i prolongiranja, na „snažnu preferenciju da Parlament BiH preuzme odgovornost i usvoji ove reforme“, tu davno pročitanu floskulu „drvenog željeza“ svakog namjernika koji bi da ostavi BiH u nemogućem položaju zarobljene države.

Jasno je da sa ovim Saopštenjem naziru realni obrisi stvarnog sadržaja geopolitičke odluke o otvaranju pristupnih pregovora za članstvo u EU. EU nije reagovala kada je Visoki predstavnik donosio odluke koje su preferirale etno nacionalistički paritet u vlasti u interesu političkog Zagreba i HDZ, već sada kada su mukotrpno, možda i kasno, doneseni građanski propisi integriteta izbornog procesa.

Čitati krajnju namjeru iz ovog Saopštenja vodilo bi nas u euroskepticizam i zlokobnu integraciju BiH u kapacitetu nemogućeg političkog sistema i aparthejda na demokraciju i sa ulaskom u EU. Očito je kako sama EU nakon „lobiranja“ domaćih snaga i „dobronamjernih“ susjeda, pokušava stvoriti ambijent da se ovako loše uređena zemlja, bez demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, aktivno biračko pravo svakako je jedno od njih, nekako ugura u članstvo EU. Time bi se ostavila i mogućnost da susjedna Hrvatska izuzme suverenitet Bosne i Hercegovine putem izmjena Izbornog zakona BiH, po etničkoj mjeri HDZ-a.

Želimo podsjetiti da je visoki zvaničnik State Departmenta Jim O'Brien, u svome obraćanju u Sarajevu jasno rekao da je potrebno učiniti reforme koje Bosnu i Hercegovinu dovode u stanje pune demokratije i potrebnih standarda za euro-atlantske integracije. Napominjemo zvaničnike EU kako se euroskepticizam može javiti radi njihovog licemjera i popuštanja retrogradnim etno-nacionalističkim politikama koje dolaze iz susjedstva, a koje objeručke prihvataju pojedini domaći politički akteri i njihove političke stranke, što domaća javnost itekako vidi.

Borba međutim, tek predstoji, a saveznici se naziru. Nisu to samo SAD i Holandija, već i druge zemlje liberalne demokracije. Razlozi za najveću zabrinutost postoje, naša odlučnost i jasna vizija moderne BiH mora biti veća.