Poruka ambasadora Ji Ping-a povodom 71. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine

1. oktobra se obilježava 71. rođendan Narodne Republike Kine. Zadovoljstvo mi je da ga proslavim na ovaj specijalan način, odnosno preko online platforme, zajedno sa svim prijateljima iz BiH i diplomatskog kora, kao i kineskim državljanima koji borave u BiH.

       2020. godina je neobična. U ovoj godini, uložili smo najviše napora u sljedeće tri stvari:

       Prvo je borba protiv pandemije solidarnošću. Kina je kao prva zemlja koju je pogodila pandemija Covid-19 u najkraćem mogućem periodu poduzela najadekvatnije mjere na prevenciji i kontroli i zaustavila lokalno širenje pandemije, čime je dala značajan doprinos u sprečavanju širenja virusa u cijelom svijetu. Ova borba nam nije bila laka. 76-dnevno blokiranje Wuhana, grada sa desetak miliona stanovnika, je samo djelić cijele priče. U ovoj borbi, Kina je sarađivala sa drugim državama i u najranijem mogućem vremenu izvijestila o epidemiološkoj situaciji, bezrezervno dijelila svoja iskustva u borbi protiv pandemije, pružila pomoć više od 150 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući BiH, te svečano obećala da će kineske vakcine učiniti globalnim proizvodom. Činjenice dokazuju da čovječanstvo dijeli identičnu sudbinu, dok su solidarnost i saradnja najsnažnije oružje do pobjede nad pandemijom.

       Drugo je zajedničko razvijanje. Pandemija je zadala neviđen udarac svjetskoj ekonomiji, ali saradnja u okviru inicijative “Pojas i put” nije bila u stagnaciji zbog toga. Kina je održala Globalni samit trgovine uslugama u okviru Kineskog međunarodnog sajma za trgovinu uslugama, te će prema planu održavati međunarodni sajam uvoza i pružati besplatan štand za BiH i druge zemlje. Kina je postavila cilj poticanja nove dvociklične razvojne arhitekture s domaćim ciklusom kao glavnim uporištem i s međusobnim jačanjem domaćeg i međunarodnog razvoja. Mi ćemo dalje povećavati svoju domaću potražnju, širiti otvaranje i pružati prilike za razvoj svim državama na svijetu, uključujući BiH. Vjerujemo da je saradnja u kojoj svi pobjeđuju pravi put naprijed.

       Treće je čuvanje međunarodnog poretka. Ove godine se obilježava 75. godišnjica osnivanja Ujedinjenih nacija, ujedno i pobjede svjetskog antifašističkog rata. Prije 75 godina, svjetski narodi su izvojevali pobjedu nad fašizmom krvavim borbama, potom su se osnovale Ujedinjene nacije, otvarajući novo poglavlje za svjetski mir i razvoj. U našem svijetu se događaju velike promjene neviđene u jednom stoljeću. Globalne prijetnje i globalni izazovi zahtijevaju snažne globalne reakcije. Kao što je kineski predsjednik Xi Jinping konstatovao na Samitu posvećenom 75. godišnjici osnivanja Ujedinjenih nacija, ova organizacija u vremenu nakon pandemije još više se treba zalagati za pravdu, podržavati vladavinu prava, promovisati saradnju, te usredotočiti se na stvarnu akciju. Kao prva država koja je potpisala Povelju Ujedinjenih nacija, Kina će dosljedno prakticirati multilateralizam, aktivno učestvovati u reformi i izgradnji sistema globalnog upravljanja, odlučno štititi međunarodni sistem sa UN-om kao okosnicom i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu, kao i centralnu ulogu UN-a u međunarodnim poslovima.

       Dragi prijatelji,

       Ove godine se navršava 25 godina diplomatskih odnosa Kine i BiH. Pandemija je omela naš radni plan, ali odnosi između Kine i BiH nimalo nisu udaljeni, već su još više učvršćeni.

       Postigli smo uzajamno povjerenje. U jeku pandemije, lideri dviju zemalja su uputili više pisama jedni drugima, a ministri vanjskih poslova održali prijateljski telefonski razgovor, tako da su u više navrata izrazili zajedničke želje za solidarnost i saradnju u borbi protiv pandemije. Vlasti dviju zemalja su potpisale Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravlja i medicinske nauke, uspostavljajući platformu mehanizma za saradnju u suzbijanju pandemije. Kina je među prvim zemljama koje su pružile BiH opremu i sredstva za borbu protiv pandemije, podijelila rješenja za dijagnozu, tretman, prevenciju i kontrolu, te organizovala tri videokonferencije medicinskih eksperata. Prijateljstvo Kine i BiH se produbljivalo u saradnji u borbi protiv pandemije.

       Postigli smo zajedničke koristi. Ekonomska i trgovinska saradnja između Kine i BiH nije bila stavljena na čekanje zbog pandemije. Plaćanje Unionpayom je postalo dostupno u BiH. Projekti saradnje u oblastima kao što su energetika, saobraćaj i hidroenergetika uredno napreduju. Jedan lokalni medij je dodijelio nagradu kineskim inženjerima koji rade u BiH, u znaku priznanja njihovog doprinosa saradnji Kine i BiH. Spremni smo da, pridržavajući se principa zajedničkih konsultacija, zajedničkog doprinosa i ostvarivanja zajedničke pobjede, nastavimo jačati saradnju sa bh. stranom.

       Postigli smo prijateljsku razmjenu. Učenjaci dviju zemalja su dali svoje stavove i mišljenja, kako o inicijativi “Pojas i put” i 17+1, tako i o poboljšanju međusobne saradnje dviju zemalja. Nakon otvaranja kineskog paviljona prijateljstva, poklona Tianjina Gradu Sarajevu i emitiranja dokumentarnog serijala “Taj divni Peking” na BHT-u, u planu je i izgradnja Kineskog kutka doniranog od Vlade Pekinga. Kad je Kina prolazila kroz najteže trenutke u borbi protiv pandemije, lideri i građani BiH su nam na različite načine pružali pomoć i podršku. Nakon što se pandemija pojavila u BiH, Vlada NR Kine, više kineskih nevladinih organizacija, kineske kompanije koje posluju u BiH, kineski državljani i trgovci koji žive i rade u BiH su pružali pomoć bh. strani, donirajući medicinsku opremu i preventivna sredstva u vrijednosti od 550 hiljada konvertibilnih maraka, uključujući respiratore, setove za testiranje, maske itd.

       Dragi prijatelji,

       Ovom prilikom želim da zahvalim partnerima u BiH i kineskim sunarodnjacima na uloženim naporima za promociju bilateralnih odnosa, a kolegama iz diplomatskog kora na iskazanoj podršci. 1. oktobra se slavi i kineski tradicionalni Festival sredine jeseni, koji simbolizuje sreću. Zadovoljstvo mi je da podijelim radost festivala sa prijateljima u BiH, uz performans “Oda radosti”, čiji su izvođači ovdašnji Dječji hor “Princess krofne” i Dječji hor Grada Wuxi koji je upriličio nastup u BiH.

       Želim prosperitet Kini i BiH, kao i dugovječno prijateljstvo dviju zemalja.