Poziv na narodno okupljanje povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH na Bobovcu

Narodno okupljanje povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH na Bobovcu

Već četvrtu godinu nevladine organizacije BZK Preporod, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-pokret za ravnopravnost, Udruga organizacije otpora umirovljenih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo  i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 zajednički organizuju narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovac povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH. Pored svečanosti, cilj je da se tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu simbolički afirmišu korjeni bosanskog državnog subjektiviteta i utemeljenosti, te razvoja državnosti BiH u budućnosti.

Svakako, nije namjera ovog okupljanja da se na bilo koji način dovede u pitanje historijski značaj i uloga Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz 1943. godine. Naprotiv, riječ je o afirmaciji odluka ZAVNOBiH-a kao ključne i prelomne faze u obnovi i stvaranju čvrstih temelja za dalji razvoj bosanskohercegovačke države i demokratske nacije primjerene i uključene u porodicu demokratskih država svijeta. Gradnja takve narodne volje može biti, i jeste, odlučujući faktor stabilnosti i snage države i pouzdan oslonac obnove kulture zajedničkog života u raznolikostima, a posebno afirmacije građanskog društva bez kojeg nema moderne demokratske države.

Narodno okupljanje povodom Dana državnosti BiH održaće se 25. novembra na Bobovcu. U 12 sati biće odata počast zastavi BiH počasne jedinice Oružanih snaga BiH, a prigodnim koračnicama i izvođenjem himne počast Domovini. Skupu će se obratiti organizatori i Premijer FBiH Fadil Novalić.

Za sve učesnike narodnog okupljanja organizovan je prigodan ručak te dio kulturnog programa. Organizatori ove godine nisu uspjeli, kao prethodnih godina,  obezbijediti besplatan prevoz do Bobovca za građane na koje apeliraju da se ovaj put samoorganiziraju.

Organizatori su zahvalni svima onima koji doprinesu afirmaciji i masovnosti manifestacije, a posebno planinarskim i sportskim društvima, te udruženjima građana. Pozivamo učesnike da vlastitim isticanjem zastave BiH uljepšaju obilježavanje Dana državnosti BiH na Bobovcu.

Adil Kulenović, koordinator nevladinih organizacija