'Krug 99' – Lagumdžija o BiH i globalnim i regionalnim izazovima

Ned, 24.11.2019. 13:30 

‘Krug 99’ – Lagumdžija o BiH i globalnim i regionalnim izazovima

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) – Svijet se danas nalazi u velikom ‘preslaganju’ i u potrazi je za onim što se zove novi svjetski poredak. Danas je Evropa u potrazi za onim što se zove Evropa u njenom cjelokupnom značenju i poimanju, kao i što je i region (zapadnog Balkana) u potrazi za samim sobom.

Istaknuo je to danas prof. dr. Zlatko Lagumdžija, uvodničar o temi “Bosna i Hercegovina pred izazovima globalnih i regionalnih interesa” u sklopu redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’, potcrtavajući kako zemlje regiona objektivno imaju zajedničke probleme, bez obzira što su nekada antagonizirane međusobno.

Istovremeno, naglašava kako BiH i region u cjelini mogu očekivati pozitivne refleksije iz Evrope i svijeta samo u mjeri u kojoj sami pokažu zrelost da nešto urade, dovodeći to u kontekst dešavanja koja koincidiraju s obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembra.

– Ono što se dešavalo u ovom dijelu svijeta uvijek je bila kombinacija regionalnih i svjetskih kretanja i snage koju imamo ili nemamo – kazao je Lagumdžija, navodeći kako je, stoga, važno da se razgovara o najnovijoj konstelaciji u svijetu, Evropi i regionu i tome šta može imati negativne ili povoljne posljedice na razvoj Bosne i Hercegovine i snaženje njene državnosti.   

U tom kontekstu i osvrtu na aktuelne događaje, te konkretno na dogovor u Predsjedništvu BiH, Lagumdžija je ocijenio kako su “tri člana bh. Predsjedništva pokazala zrelost koju do sada nisu imali”, te da to, na neki način, može biti ohrabrenje.

Pitajući se dodatno da li je to zrelost i pod kojim uslovima to može biti, zaključio je kako je onda za očekivati da bh. vrh sazove i bude inicijator novih regionalnih događanja, “a ne da se prave ‘mali Šengeni’ u kojima, ne da nas nema, nego se postavljamo na neki način kao ‘kaput na ofingeru’ na ulazu ili izlazu”.

Uvodničar, u tom pogledu, smatra da bi bilo značajno kada bi vrh države BiH napravio sastanak bez ‘stranog faktora’, gdje bi lideri zapadnog Balkana razgovarali o tome “hoće li, ili neće da idemo naprijed, jer u mjeri u kojoj ne bude dogovora u regionu, cijeli region će ‘kliziti’ nazad i nijedna zemlja neće biti pobjednik”.

– Pobjednici neće biti ni naši susjedi koji se nalaze u Evropskoj uniji (EU), ukoliko region ne krene naprijed. Neće ni naši prijatelji koji su bliži od nas EU, a i oni koji su u NATO-u, a nisu u EU, neće biti pobjednici, ukoliko se ovdje nešto zajedno ne dogodi – konstatirao je Lagumdžija, referirajući se o poziciji BiH i zemalja regiona u svjetlu globalnih i regionalnih interesa, odnosno aktuelne konstelacije i stanja međunarodnih odnosa.

Zaključio je kako “ovdje međunarodna zajednica neće učiniti ništa u mjeri u kojoj mi budemo pasivni posmatrači svega toga i govorili da nam je neko drugi kriv”.

Komentirajući novinarske upite u vezi s dogovorom u Predsjedništvu BiH i procesom uspostave vlasti, te odnosa s NATO-om, Lagumdžija je kazao kako u dokumentu koji je rezultat dogovora (Program reformi BiH) nema sintagme ANP (Godišnji nacionalni program), ali da ima onoga što je njegov sadržaj.

Ilustrirajući vlastiti stav u vezi s tim, naveo je kako se radi o preciznom programu, te državnom i godišnjem dokumentu.

– Taj dokument je po obimu duži, nego isti takav dokument koji se zvao ANP Crne Gore i Sjeverne Makedonije zajedno, i u tom dokumentu postoji svih pet poglavlja koji čine sadržaj ANP-a – kazao je Lagumžija u odgovoru na spomenute upite, konstatirajući kako dokument koji je rezultat dogovora po formi nije, ali po sadržini jeste ANP.

Stava je kako je ključno pitanje na tom planu – kako će se taj dokument implementirati, ko će to učiniti i kako kreirati okruženje da se implementira na način koji je svima potreban.

S redovne sesije “Kruga 99” upućene su čestitke svim građanima BiH povodom Dana državnosti BiH, te najavljeno da će ta asocijacija zajedno s drugim nevladinim organizacijama u ponedjeljak u kraljevskom gradu Bobovcu obilježiti taj veliki praznik, uz evociranje događaja i historijskih prekretnica koje su presudno utjecale na jačanje bh. državnosti.

Kako je kazao predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović, sudionicima svečanog skupa, između ostalih, obratit će se i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Sudionici redovne sesije “Kruga 99” su u uvodnom dijelu odali počast istaknutom bh. novinaru Mladenu Mariću, istovremeno, izražavajući žaljenje zbog njegove prerane smrti, te istaknuvši njegov nesebičan angažman na promicanju istine i afirmaciji vlastite domovine Bosne i Hercegovine i njoj imanentnih vrijednosti.  

Agencija Anadolija:  

Lagumdžija: Program reformi nije ANP, ali jeste njegova sadržina

– Kako jekazao, ključno pitanje je kako će se to implementirati, ko će ga implementirati i kako kreirati okruženje i pritisak da se to implementira na način koji je svima potreban

SARAJEVO (AA)  – Program reformi Bosne i Hercegovine koji će biti poslan u NATO sjedište u Briselu nije Godišnji državni program (ANP), ali jeste njegova sadržina, poručio je prof. dr. Zlatko Lagumdžija, javlja Anadolu Agency (AA). 

Govoreći o nedavnoj sjednici Predsjedništva BiH, na kojoj je to tijelo donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, Lagumdžija je rekao da je riječ o dokumentu koji po svojoj formi nije Godišnji državni program (ANP), ali jeste po sadržini.

“U tom tekstu nećete naći riječ ANP, po tome možete zaključiti ko je pobijedio. U tom tekstu ćete naći ono što je sadržina ANP-a, odnosno Godišnjeg državnog programa. Da li je dokument državni? Da. Da li je dokument program? Da, i to vrlo precizan. Da li je dokument godišnji? Da. Taj dokument, koliko ja znam, je po svom obimu duži nego isti takav dokument koji se zove ANP Crne Gore i Makedonije zajedno kad su prvi put pisale. U tom dokumentu postoje svih pet poglavlja koji stoje u ANP-u. Tamo piše sve i ako je to tako, onda možemo zaključiti da je neko drugi pobijedio. Iz svega toga zaključujem da po svojoj formi to nije ANP, po svojoj sadržini jeste”, kazao je Lagumdžija, koji je gostovao kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. 

Kako je kazao, ključno pitanje je kako će se to implementirati, ko će ga implementirati i kako kreirati okruženje i pritisak da se to implementira na način koji je svima potreban.

“Ovo je sprava pred nama koja nas može odvesti do NATO-a. Ovo je sprava na kojoj piše kamion, ali da znate u njoj se leti. Ne piše ANP”, rekao je Lagumdžija.

Izrazio je bojazan da je ovo ključno pitanje državnosti BiH u naredne tri godine.

“U mjeri u kojoj budemo imali pilota u avionu, u toj mjeri ćemo biti na putu jačanja državnosti koja će biti na korist svima. U protivnom, bićemo svi gubitnici”, poručio je Lagumdžija.

Istakao je da su politički lideri donošenjem odluke o Programu reformi pokazali zrelost da dođu do rješenja.

“Ako su već pokazali takvu zrelost, onda bi bilo za očekivati da bh. vrh sazove i bude inicijator novih regionalnih događanja, a ne da se prave ‘mali Schengeni’ u kojima, ne da nas nema nego se postavljamo na neki način kao kaput na ofingeru, na ulazu ili izlazu. U regionu bi bilo pozdravljeno da vrh naše države napravio sastanak bez stranog faktora, gdje bi lideri Zapadnog Balkana sjeli i između sebe porazgovorali da li hoće ili neće ići naprijed. U mjeri u kojoj ne bude dogovora u regionu, čitav region će kliziti nazad i nijedna zemlje neće biti pobjednik”, poručio je Lagumdžija. 

Govoreći o izazovima BiH u kontekstu globalnih i regionalnih odnosa, što je bila tema današnje sesije Kruga 99,  Lagumdžija je kazao da su svi datumi koji su obilježili državnost ove zemlje splet ukupnih i međunardonih i regionalnih okolnosti, ali i snage koja je bila u tom trenutku da se to prihvati.

“Ono što se dešavalo u ovom dijelu svijeta je bilo kombinacija regionalnih, svjetskih kretanja i snage koju mi imamo ili koju nemamo. Zato je jako važno da danas mi kažemo jedni drugima šta se ustvari dešava i u svijetu i u Evropi i u regionu koje može imati pogubne, ali i povoljne posljedice po razvoj i državnost BiH”, poručio je Lagumdžija.

Istakao je da se svijet danas nalazi u jednom velikom preslaganju, i u potrazi za onim što se zove novi svjetski poredak, a da je Evropa u potrazi za onim što se zove Evropa.

“Ovaj naš region je na neki način u potrazi za samim sobom i zemlje u ovom regionu, bez ozbira što smo nekad antagonizirani jedni prema drugima, imamo zajedničke probleme. Zajedničke probleme, jer postoji svijest ovdje u regionu da niko od nas ne vlada sam svojim sudbinama. Ono što je pokazala istorija i što će, siguran sam, slučaj biti i u budućnosti, mi možemo očekivati povoljne refleksije i iz Evrope i svijeta samo u mjeri u  kojoj sami pokažemo zrelost da nešto uradimo. Mislim prije, svega na nas, ovdje u BiH, a onda i na region”, poručio je bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Istakao je da živimo u vremenu u kome je intervju francuskog predsjednika napravio tektonski poremećaj u BiH i da je intervju samo konsekvenca onoga što je bilo prije toga “jednim sramnim rušenjem kredibiliteta EU, zaustavljanjem pregovora sa sjevernom Makedonijom”.

“To nije samo o Sjevernoj Makedoniji, to nije ni o nama, to je praktično urušavanje EU kao kredibilnog faktora i kao nekome kome se može vjerovati”, poručio je Lagumdžija.

Istakao je BiH od Sjedinjenih Američkih Držva ne može ništa ozbiljno očekivati u narednih godinu dana, iz razloga što se ta džrava trenutno bavi drugim pitanjima.

“Ovdje međunarodna zajednica neće učiniti ništa u mjeri u kojoj mi budemo pasivni posmatrači svega i govorili da nam je neko drugi kriv”, kazao je Lagumdžija.