Na braniku grude: Državnost BiH obilježena na kultnom srednjovjekovnom Bobovcu

KOD KRALJEVE SUTJESKE | 

Na braniku grude: Državnost BiH obilježena na kultnom srednjovjekovnom Bobovcu

E. M.25.11.2019. u 14:14201

dijeljenjaDan državnosti kraljevski grad Bobovac

Građani Bosne i Hercegovine Dan državnosti svoje države obilježili su na srednjovjekovnom gradu Bobovac kod Kaknja odakle su poručili da je Bosne bilo i da će je biti.Narodno okupljanje na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH postalo je već tradicija manifestnog iskazivanja autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBiH-ovska ili današnja.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Intonacijom himne BiH i koračnicom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeo je program na Bobovcu kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Načelnik Kaknja Aldin Šljivo u uvodnom govoru je poručio da se ne smije zaboraviti Bobovac i simboli koji ih opominju o srednjovjekovnoj Bosni.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Marinko Pejić, član uprave Hrvatskog narodnog vijeća je kazao da je radostan što na današnjem skupu ima mnogo omladine koja predstavlja budućnost te je poručio svima da vječno živi Bosna i Hercegovina.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Zahvaljujem se svima koji su danas na Bobovcu. Na ovom mjestu je bila bosanska kruna i ostalo je ovo mjesto u našoj historiji. Ovdje smo da spajamo, da kažemo da iz Bobovca crpimo energiju bosanske duhovnosti i da je to znak naše političke budućnosti. BiH je dovoljno velika za sve ljude”, kazao je univerzitetski profesor i predjsednik BZK “Preporod” Senadin Lavić, inicijator skupa na Bobovcu.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Rajko Živković je na današnjem skupu svima poručio da se probude jer spavaju od prvih stranačkih izbora.

“Čovječe gdje si danas, šta je bilo s tobom, onim koji si otvarao željezare, škole, univerzitete, rudnike, akademije? Gdje tvoja i budućnost svih nas? Mladost odlazi u neizvjesnost, ali do kad tako? Probudi se u ime sebe i svoje djece”, poručio je Živković te dodao da su čovjeka prevarili i kao Hrvata i Srbina i Bošnjaka.

Emir Zlatar u ime Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca je poručio da se kameni spavač budi.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Susjedi neka prestanu BiH kroatizirati i srbizirati. Bosna i Hercegovina postoji i postojati će. Svi koji je negiraju i koji je ne vole neka idu iz ove zemlje”, poručio je Zlatar.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je izrazio nadu da će u budućnosti na Bobovcu biti još veličanstvenije te da će se uključiti države koje će poštovati da je ovo rodno mjesto BiH.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Ne želimo umanjiti značaj 25. novembra i mjesta gdje se održavao. One su donesene ne zahvaljujući jednoj ideologiji već nastojanju naroda, patriota, iako su bili mobilizirani u mnoge jedinice, ipak željeli jedno – autonomiju BiH. Tito je prepoznao u masama taj zahtjev da BiH bude autonomna. ZAVNOBiH je to potvrdio, narodnu volju”, poručio je Kulenović.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je današnjem događaju koji je kazao da je Bobovac najznačajnija tačka u historiji BiH, a ZAVNOBiH jedan od pečata.

“Ako je Povelja Kulin bana rodni list naše države, onda je ovo mjesto odrastanja Bosne i Hercegovine gdje su stolovali veliki bosanski kraljevi. Danas slavimo jedan od pečata koji se dogodio u Mrkonjić Gradu. Narod u vrijeme Kulina, pa sve do danas je pokazao žilavost. Bobovac je najznačajnija tačka u našoj historiji i neka nam živi naša Bosna i Hercegovina”, izjavio je Novalić.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Stanovnik Vareša Vehid Muftić je kazao da je tužan što država ne stoji iza organizacije ovakvih događaja.

“Osjeća se veselje i radost, ali ponekad sam tužan kakva je organizacija nevladinih organizacija, a da država ne stoji iza ovoga. Ljudi trebaju osjetiti dušu BiH. Molim državu da se pobrine za Bobovac i naše korijene”, kazao je Muftić te dodao da su danas na Bobovcu trebala biti djeca iz bh. škola.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Manifestaciju već četvrtu godinu zajednički organizuju BZK Preporod, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-pokret za ravnopravnost, Udruga organizacije otpora umirovljenih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-braniku-grude-drzavnost-bih-obiljezena-na-kultnom-srednjovjekovnom-bobovcu/191125065