Predavanja i tribine (1997)

11.12.1997
U Akademiji nauka i umjetnosti BiH 11. decembra 1997. godine svoje pristupno predavanje održala je prof. dr Hanifa KAPIDŽIĆ-OSMANAGIĆ, dopisni član ANUBiH i član KRUGA 99. Ona je govorila o najpoznatijem djelu bosanskohercegovačkog književnika Hamze HUME “Grozdanin kikot”, povodom sedamdeset godina od njegovog objavljivanja, ali je svoje izlaganje, zapravo, posvetila cjelokupnom književnom djelu ovog znamenitog pisca. Ovo pristupno predavanje izazvalo je veliko interesovanje u kulturnoj javnosti Sarajeva.

9.12.1997
U Grazu (Austrija) 9. i 10. decembra 1997 godine održan je 4. Dijalog o kulturi i miru Graz – Sarajevo, na kojem su učestvovali predstavnici više NGO iz Bosne i Hercegovine. U ime KRUGA 99 na ovom susretu je aktivno učestvovao Zinaid RALJEVIĆ. Na ovom skupu donesena je odluka o osnivanju “Koordinacionog ureda za zajedničku kulturnu i mirovnu djelatnost” u Sarajevu, čiji bi “glavni zadatak i dugoročniji cilj” trebalo da bude “izgradnja i jačanje osnovnih načela međusobne tolerancije, poštivanje ljudskih prava i jačanje mira u našoj zemlji”.

2.10.1997
U organizaciji Instituta za demokratiju i društvena istraživanja iz Konjica u ovom gradu je 1. i 2. oktobra održan internacionalni seminar o obnavljanju kulturnog života kao dijela društvene obnove Bosne i Hercegovine. Zapaženo izlaganje o međureligijskom dijalogu i rekonstrukciji međureligijskog života u BiH održao je član KRUGA 99 prof, dr fra Marko ORŠOLIĆ.

11.7.1997
U Neumu je od 11. do 13. jula 1997. godine održan seminar o temi “ULOGA INTELEKTUALACA U POSTRATNOJ BOSNI I HERCEGOVINI”. Na seminaru je učestvovalo više od četrdeset intelektualaca iz oba entiteta BiH. Uvodna izlaganja podnijeli su prof, dr Franjo KOŽUL (“Intelektualac između etike i politike”), prof dr Hidajet REPOVAC (“Obrazovanje, nauka i kultura u multietničkom društvu”) i prof, dr Gajo SEKULIĆ (“Razvoj civilnog društva u BiH”). Seminar su zajednički organizovan KRUG 99 i Misija OSCE za Bosnu i Hercegovinu. Na kraju trodenvnog rada učesnici seminara usvojili su ZAKLJUČKE , koje u cjelini objavljujemo u ovom broju časopisa “99” u rubrici “Dokumenti KRUGA 99”.

14.6.1997
U organizaciji Slovenskog kulturnog društva “CANKAR” 14. juna 1997. godine održana je Tribina s temom “Tranzicija, privatizacija, restitucija”. Uvodna izlaganja podnijeli su prof, dr Dragolojub STOJANOV, prof, dr Boris TIHI, prof, dr Marko BEROŠ i dipl. graf.ing. Petar SKERT, članovi KRUGA 99.

5.6.1997
U organizaciji ECRE (European Council on Refugees and Exiles) i ICVA (International Council of Voluntary Agencies) u Minhenu je 5. i 6. juna 1997. godine održana konferencija sa temom povratka izbjeglica na području bivše Jugoslavije. Na konferenciji je učestvovalo oko 50 nevladinih organizacija iz evropskih zemalja i Bosne i Hercegovine koje se bave ovom problematikom. Predstavnici Visokog komesarijata za izbjeglice UN inicirali su ideju “otvorenih gradova”, tj. ideju povratka izbjeglica i raseljenih lica u mjestu gdje su nekada živjeli. Sa teritorije Federacije BiH već je prijavljeno 27 gradova. Od ponuđenih modela povratka najveću podršku dobio je švicarski moderl koji predviđa, osim sukcesivnog povratka prema mogućnostima, i dalje praćenje i brigu o povratnicima. Na konferenciji je istaknuta neophodnost evidentiranja i povezivanja svih nevladinih organizacija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine na projektima povratka, a zbog efikasnijeg protoka informacija predloženo je otvaranje Informacionog centra za repatrijaciju (RIC) u Sarajevu. Na ovoj konferenciji u ime KRUGA 99 učestvovala je arhitekt Tatjana NEIDHARDT.

29.3.1997
Na javnoj tribini koja je 29. marta 1997. godine održana u Bihaću, u organizaciji Demokratskoj kruga, raspravljalo se o temi “Društveni stereotipi i tolerancija”. U ime KRUGA 99 učestvovao je prof, dr Hidajet REPOVAC.