Ruski folklor na Balkanu, a metalni ježevi (prepreke) “nestali” iz Brčkog

 

Ruski građani u BiH. Definitivno se ne radi samo o folklornim umjetnicima, nego o grupi (koja prema prvim izvorima broji oko 150 građana Rusije), u kojoj se nalazi i jedan broj okorjelih ratnika, terorista, specijalaca,  … Vjerovatno nisu špijuni u klasičnom smislu te riječi, jer ih je došlo previše, jer su došli u grupi i ni na koji način se nisu skrivali. Zanimljiv je i taj kulturni događaj u BiH, u Banjoj Luci (obilježavanje 100 godina od I sv. rata), koji traje od 01.10.2014. do 12.10.2014., kada je predviđen odlazak ‘gostiju’.
Problem se može posmatrati iz raznih aspekata:

1. B. Luka.
Dodikova predizborna ujdurma. Demonstratura sile. Aranžman je možda dogovoren prilikom njegove nedavne posjete Rusiji. Motiv može biti ohrabrivanje srpskog naroda da intenzivnije razmislja o otcjepljenju, jer, evo, i braća Rusi su već tu! Usput, za koji dan Putin dolazi u Srbiju, pri čemu je na sastanak u Beogradu pozvao i M. Dodika lično. Biračkom tijelu se (in)direktno šalje poruka ko je ‘glavni Baja’ kada je u pitanju zbližavanje ‘pravoslavnih  zemalja’ i u kojem pravcu narod treba da gleda. I za koga valja glas(ov)ati.

2. Moskva.
Zvanično se ne oglašava. Kolateralni efekat čitavog događaja se može shvatiti i kao Rusko pokazivanje zuba EU i SAD-u. Da se zna dokle je čije. Da se testira kako će eventualno reagovati EU i SAD. Prije ruskih, u BiH su prije nekoliko mjeseci zvanično ušli britanski vojnici (u okviru SFOR-a) s ciljem osiguranja stabilnosti i mira u toku izbornog procesa u BiH. Usput, (a možda i nimalo zanemarivo), da Beograd još jednom promisli o realnosti i održivosti svoje trenutne politike koja glasi: i EU i Rusija.

3. Beograd.
Jedan od bezbroj metoda, inače uhodanog i stalno živog sistema, testiranja stabilnosti, osjetljivosti države koju planiraju kontinuirano destablizirati, do uništenja. Sjetimo se da je prije napada na BiH 1992., prvo napravljen test mogućnosti potpune paralize Sarajeva uspostavom martovskih barikada. A prije toga su fabrikovane mnoge, za državu destabilizirajuće afere tipa: Moševac, Agrokomerc, Surdup, … koje su sistem slabile i podrivale iznutra.

4. Sarajevo.
Ne oglaašva se. Što ne znači da spava.

Zaključak: još jedan dokaz slabosti bosanske države. Teroristi, koji su ubačeni među umjetnike, i kojima je zabranjen pristup drugim evropskim zemljama, u BiH mogu komotno i nesmetano ući.
Dokaz da u BiH nema nikakvog sistema odbrane, obavještajne ili kontraobavještajne službe, …
Ili jednostavno, radi se kontinuitetu slabljenja, podrivanja, ponižavanja i destabilizacije BiH.

 

I na kraju, gdje su završili i sa kojim ciljevima – buduće upotrebe, “nestali” metalni ježevi iz Brčkog?