Skandalozno nominiranje i eventualno imenovanje Željane Zovko za specijalnu izvjestiteljicu EU u BiH

Zajedničko Saopćenje Asocijacije nezavisnih intelektualaca -Krug 99 i Hrvatskog narodnog vijeće BiH:

Skandalozno nominiranje i eventualno imenovanje Željane Zovko za specijalnu izvjestiteljicu EU u BiH i simbolički i stvarno može biti i jeste konačni signal realpolitike EU prema BiH. Time bi se potvrdile izrečene naznake nekih prethodnih čelnih zvaničnika Delegacije EU u BiH da se evropske demokratske vrijednosti i standardi, poželjni u zajednici svih demokratskih zemalja, ne primjenjuju i neće primjenjivati na BiH. Takvim činom EU svjesno i jednostrano udaljava BiH od toliko potrebnih i poželjnih integracija i objektivno je prisiljava na traganje za alternativama koje bi mogle eventualno značiti  sigurnost i stabilnost te ukupan razvoj.

Imenovati osobu koja u svom djelovanju ne prihvata osnovna pravila općeg Internacionalnog javnog prava prema kojima predstavlja apsolutnu ništavnost svaki pravni, a pogotovo politički posao, čiji rezulati su nastali kršenjem osnovnih ljudskih prava (npr. zabrana genocida) ili  temeljnih interesa internacionalne zajednice (zabrana agresije), značilo bi samo štetu za razvoj demokratske BiH  i dalje urušavanje evropske demokratske i civilizacijske arhitekture.

Jer,  opće je poznato da je Željana Zovko slijedila i afirmisala postupke dijela političkog spektra u BiH koji nastoje oktroisati  pravne i političke rezultate kako onih nastalih na genocidu tako i onih na zabrani agresije. Dokazi tome su njena zalaganja da se u Evropskom parlamentu  mimo očitog kršenja pomenutih internacionalnih jus cogens normi nametne dalja etnoteritorijalna podjela BiH i urušavanje društva na principu etnofederalizma, reafirmišu vrijednosti i oživljavaju parainstitusije tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne. Skandalozno je i njeno  odbacivanje presude najviših sudskih instanci u svijetu za udruženi zločinački poduhvat i afirmisanje osuđenih, te insistiranje na diskriminatorskom izbornom zakonu, kao i odbijanje odgovornosti za političke i druge posljedice UZP-a i počinjenog genocida, te njihovo otklanjanje.

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99

Dr. Marijo Pejić, predsjednik HNV

Sarajevo, 19.9. 2019. godine