Suprotstavljanje hibridnom djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine

Krug 99 (Circle 99) Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Rezime sesije od 12. novembra 2023-46

Suprotstavljanje hibridnom djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine  

Hibridno djelovanje (ratovanje) definira se kao proces korištenja kinetičkih i nekinetičkih ubojitih sredstava, odnosno njihovo združeno djelovanje. Eklatantni primjeri hibridnog rata viđeni su u ruskom hibridnom ratu protiv Ukrajine. Prije raspoređivanja ruskih vojnih jedinica na Krimu, Rusi su upotrijebili druge nemilitantne mjere kao što je igranje politikom oko plinovoda, kupovinom političara i podržavanjem stranka sa krajnje desnice i ljevice koje imaju radikalne agende. Proteste na Majdanu za Evropsku uniju u Kijevu, Putinov režim je medijskim djelovanjem pretvorio u “fašističku konspiraciju”.
Ruska Federacija, odnosno Putinov režim hibridnim djelovanjem (okupacija Krima iz 2014. godine) ipak nije zaustavio približavanje Ukrajine EU i NATO Savezu, ali je zato ova zemlja 20. februara 2022. godine otpočela agresiju na internacionalno priznatu i suverenu državu Ukrajinu. S ciljem odvraćanja pažnje od agresije na Ukrajinu, Putinov režim i u protekle dvije godine intenzivno preduzima hibridne operacije protiv zemalja Zapadnog Balkana, a najviše protiv Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Cilj Moskve je osigurati da BiH ne nastavi put ka EU i NATO Savezu.
Nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, konstatovane su ozbiljne i veoma znakovite hibridne operacije protiv Bosne i Hercegovine iz susjedstva, osobito na planu jačanja i intenziviranja propagandnih djelovanja, u kontekstu krize na Bliskom Istoku, odnosno izraelskog progona i masakra Palestinca u Gazi. Bez obzira što su određeni zvaničnici Bosne i Hercegovine, mnoga udruženja i građani oštro osudili teroristički napad Hamasa 07. 10. 2023. godine, na civile i pripadnike vojske Izraela (IDF), pojedini mediji iz entiteta RS, Srbije, Hrvatske, Italije i Austrije, suptilno, a nekada i vrlo otvoreno podmeću mogući terorizam od navodnih „terorističkih ćelija iz Bosne i Hercegovine“. Na taj način se vrši targetiranje naše države Bosne i Hercegovine kao „izvora nesigurnosti u Evropi“.  
Dodatnu vrstu uznemiravanja bosanskohercegovačke javnosti, kao i one u regiji Zapadnog Balkana, izazvao je intervju predsjednika bh entiteta RS Milorada Dodika koji je dao zagrebačkom magazinu „Nacional“. Pored ostalog, on je izjavio da “čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati“.
Također, predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu u kome su naveli “da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista, da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata, te da su dijelovi BiH  koji su naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a“.  
Takvom obnovom narativa o opasnostima od „islamskog ekstremizma“, „terorizma“ i „čuvanja Evrope“ od BiH, bez bilo kakvih relevantnih činjenica i faktičkih domaćih i internacionalnih uvida, prestavlja staru propagandističku mantru osuđenih ratnih zločinaca Ratka Mladića, Radovana Karadžića, kao i sljedbenika politike Franje Tuđmana, presuđenih za zločin genocida i udruženi zločinački poduhvat u prethodnom međudržavnom oružanom sukobu protiv bosanske države. To predstavlja otvorenu opasnost, prijetnju i neskrivenu namjeru ponavljanja istih djela u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima.
Moguće mjere i aktivnosti na suprotstavljanju hibridnom djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine:
1.Kako bi se Bosna i Hercegovina i njene institucije političkog i sigurnosnog sistema mogle suprotstaviti hibridnom ratu, potrebno je odmah u okviru Obavještajno- sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine formirati Odjel za suprotstavljanje hibridnim operacijama po uzoru na zemlje EU. U tom Odjelu bili bi profesionalni analitičari i stručnjaci iz OSA BiH, ljudi iz akademske zajednice koji se bave sigurnošću, profesionalci iz SIPA-e, Granične policije BiH i drugih agencija za provedbu zakona. Odjel bi kontinuirano analizirao hibridne prijetnje koje dolaze iz susjednih i drugih zemalja, te prijetnje koje se pojavljuju unutar države Bosne i Hercegovine;  
2. Neophodno je nastaviti sa korištenjem svih raspoloživih institucija i procedura da se remetilački faktori uklanjaju iz političkog života (krivične prijave i istrage tužilaštava svih nivoa protiv nosilaca separatističkog i iredentističkog djelovanja, izazivanja vjerske i etničke netrpeljivosti i dr.). Dobar primjer za takve aktivnosti je proces koji se na Sudu BiH vodi protiv predsjednika entiteta RS zbog neprovođenja odluka Visokog predstavnika u BiH, a kojeg je pokrenulo Tužilaštvo BiH;  
3. S ciljem odvraćanja agresivnih prijetnji susjednih i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini, potrebno je izgraditi jak, tehnološki savremen i kadrovski kapacitiran kompleks odbrane i sigurnosti na nivou kantona i drugim nivoima vlasti. Na planu jačanja odbrambenih i sigurnosnih potencijala, treba podržati napore kantonalnih vlada, da se samostalno ili udruženo osnuju helikopterske jedinice neophodne za različite vanredne situacije;  
4. Radi efikasnog suprotstavljanja nosiocima hibridnih operacija iz susjednih i drugih država i entiteta, članovi diplomatskih i konzularnih misija BiH u inostranstvu, treba da u rješavanje krize iznalaze što više internacionalnih i regionalnih saveznika.  
5.Poseban aspekt je razvijanje sistema senzibilizacije i mobilizacije građana BiH pred svim opasnostima hibridnog djelovanja.
**
Uvodničar na sesiji je bio prof. dr. Ahmed Kico, sigurnosni stručnjak  
Rezime sesije Kruga 99, od 12. 11. 23. godine  
***
Adil Kulenović, predsjednik
  
Association of Independent Intellectuals – Circle 99 (Bosnian: Krug 99), a leading Bosnian think-tank, was established in Sarajevo in 1993, in the midst of the Bosnian war (1992-1995), while the capital was under siege. Circle 99 provides a platform to bring together intellectuals of various professional and ethnic identities; university professors, members of the Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, artists, journalists, entrepreneurs, diplomats, and other prominent figures from Bosnia and from abroad. Multidisciplinary discussions and initiatives are held each Sunday throughout the academic year, in the form of regular sessions about politics, science, education, culture, economy, and other societal issues. The overall goal is to sensitize the public towards a democratic transformation, achieving and maintaining peace, and integration of modern Bosnia into the community of countries fostering liberal democracy. Circle 99 has been declared an organization of special significance for the city of Sarajevo.