Vaskrs: Uzdignuće vrijednosti proizišle iz poštovanja ljudske raznolikosti i zajedničkog života

Čestitka Kruga 99 mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i svim pravoslavcima povodom Vaskrsa

Povodom predstojećih Vaskršnjih praznika Krug 99 upućuje mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i svim pravoslavcima, kao i onima koji slijede običaje obilježavanja ovog najvećeg hrišćanskog blagdana, čestitke sa željama da ga provedu u dobrom zdravlju, miru i ličnom blagostanju, porodičnoj i komšijskoj harmoniji.

Pred iskušenjima globalne opasnosti za ljudske živote, neka praznovanje ovog Vaskrsa obilježi povratak moralne odvažnosti za obnovu života naspram bolesti,  razaranja i stradanja.

Vjera mora biti oslonac jačanju povjerenja u dobre komšijske odnose i vrijednosti naspram razornog sijanja podozrenja i nepovjerenja, omamljujućih strepnji i razarajućeg straha. Sloboda, pravda, jednakost i dostojanstvo svakog čovjeka mogući su samo u blaženstvu tolerancije i razumijevanja među ljudima i narodima, koliko i mira sa sobom i sa drugima.

Niti su vremena prenaglašavanja razlika, niti njihovog prikrivanja donosili stabilnost i prosperitet, već uzdignuća vrijednosti proizišle iz poštovanja ljudske raznolikosti i zajedničkog života čija su izvorište u Božanskom, ljudskom i historijskom iskustvu! 

Sretan vam Vaskrs – Hristos vaskrse!