Victor Jackovich izabran za Predsjednika Bečkog Ekonomskog Foruma u Austriji (Vienna Economic Forum)

Prošlog ponedjeljka NJ.E, Victor Jackovich, prvi ambasador SAD u Republici Bosni i Hercegovini, izabran je za Predsjednika Bečkog Ekonomskog Foruma u Austriji (Vienna Economic Forum).  Forum je nevladina organizacija sa zvaničnim konsultativnim statusom sa Evropskom Unijom i sa Ujedinjenim Nacijama. Članovi su politički lideri i rukovodioci firmi iz Austrije i Istočne Evrope.

Iako se Forum bavi prvenstveno ekonomskim pitanjima, treba istaći da su teme na koje se fokusira pažnja šireg političkog i ekonomskog karaktera.  Glavni cilj djelovanja Foruma u regiji Zapadnog Balkana je potpomaganje državama na bržoj integraciji u EU. Očekivati je da će ovaj utjecajni ekonomski forum još više intenzivirati svoje aktivnosti u regiji, kao što se to predviđa i za predstojeću konferenciju u Prištini.

U 20 godina postojanja Foruma, ovo je prvi put da je izabran jedan ne-Austrijanac na taj utjecajni položaj.  Prijašnji predsjednici su bili:  Erhard Busek, nekadašnji potpredsjednik austrijske vlade, Guenther Rabensteiner predsjednik CEO Verbunda, austrijske državne agencije za energiju i Peter Umundum, sadašnji Direktor logistike za Austrian Post.  Izboru u Beču je  prisustvovao i donedavni Predsjednik vlade Austrije Heinz Fischer.

Upućujući iskrene čestitke Victoru Jackovichu, Kruga 99 ističe njegovu ulogu i iskreno zalaganje u najtežim vremenima za narod Bosne i Hercegovine, kao i trajnu posvećenost napretku države BiH.

Viktor Jakovič je redovni član Kruga 99.