Žiža “non-paper” politika

U fokusu pažnje i interesovanja naše javnosti je kontraverzni autor i britanski diplomata Timoti Les u kontekstu „non-paper“ politika prema Balkanu i BiH. Na posljednjoj sesiji o toj temi je govorila Carole Hodge (Karol Hodž),  aktivna članica Kruga 99, na znanstveno utemeljen i analitički produktivan pristup za naše razumijevanje ove važne teme za Balkan i BiH.

Carole Hodge je stručnjak za jugoistočnu Evropu i predavač na više univerziteta u Velikoj Britaniji i u zemljama jugoistočne Evrope. Objavila je velik broj članaka i knjiga o novijoj povijest i politici zemalja jugoistočne Evrope, sa naglaskom na utjecaj evropskih i svjetskih sila na ovo područje. Stekla je dva magisterija, jedan Sveučilišta u Londonu i jedan iz internacionalnog prava. Doktorirala je na Sveučilištu u Glasgowu, gdje i danas živi.

Našoj javnosti je poznata njena knjiga „Velika Britanija i Balkan od 1991 do danas“ (Zagreb 2007.), a koja je promovisana i u Sarajevu. Najnovija knjiga iste autorice je objavljena 2019. pod naslovom The Balkans on Trial –
Justice vs. Realpolitik, koja se namjerava izdati i na našem jeziku.