2.Čovjek koji je jučer dao izjavu medijima kao ruski „donski kozak“, zove se Nikolaj Djakonov – Николай Дьяконов.

Nikolaj Djakonov o ucescu kozaka u ratu na Krimu, vidi na:

takođe:

https://www.youtube.com/watch?v=2Y3lBEJgEc0

Poslušaj na oko 2:30.

Takođe i:

Na listi EU – http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2014.221.01.0015.01.HRV se nalazi ovaj kozački odred kojem je pješadijski ataman onaj lik koji je jučer govorio medijima.

 

II.   Subjekti koji podrivaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine,

Pogledaj pod brojem 4.

Međunarodni savez javnih udruga „Velika vojska Dona”

Международный Союз Общественных Объединений

„Всевеликое Войско Донское”

 

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u sklopu svojih nadležnosti provodi kontrolu kretanja i boravka stranih državljana, pa tako i grupe državljana Ruske Federacije koja boravi na području Laktaša u bh. entitetu Republika Srpska.

Traje kontrola kretanja i boravka ruskih državljana u BiH

“Uz mjere detaljne kontrole na terenu kroz kontrole kretanja i boravka, uključene su sve sigurnosno-obavještajne agencije BiH, kao i međunarodni partneri”, potvrdila je za Anadoliju Sanja Škuletić-Malagić, glasnogovornica Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH navode da je sve to izazvalo sumnju i potrebu mjera detaljne kontrole na terenu kroz aktivnosnti kontrole kretanja i boravka koje će trajati sve dok ova grupa bude boravila u našoj zemlji.

“Nikakve mjere neće biti poduzimane sve dok stranci poštuju pravni poredak Bosne i Hercegovine. U slučajevima nepoštivanja pravnog poretka i imigracionih propisa BiH, reakcija može okončati otkazivanjem gostoprimstva, odnosno mjerama protjerivanja sa zabranom ulaska u BiH u trajanju od jedne do pet godina”, kazala je Škuletić-Malagić.

Ona je naglasila da “sama činjenica da je neko bio na stranom ratištu nije prepreka ulasku, ne samo u BiH nego ni zemlje EU. Prepreku predstavljaju međunarodne potjernice kakvih za ovim licima nema”.

Međutim, Anadolija saznaje da Nikolaja Đakonova, koji sebe u prilogu medija u BiH naziva donskim kozakom, na web-siteu u centru Kozaka naziva zamjenikom komandanta velike donske vojske. Također, u jednom video snimku na zvaničnom Youtube kanalu ove organizacije govori se o učešću Kozaka/dobrovoljaca u sukobima u Ukrajini: Sevastopolj, Krim…

Za Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, iz nadležnosti te državne institucije, nema ništa sporno u ulasku državljana Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu, jer su ispunjavali sve potrebne uslove, a nisu bili uniformisani niti nosili vojna obilježja, potvrdila je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Državljani Ruske Federacije, potvrdila je Dujković, spadaju pod vizni režim ali sa specijalnim uslovima, što znači da u BiH mogu bez vize boraviti do 30 dana, nakon čega je ako žele ostati duže moraju pribaviti.

“Što se tiče razloga dolaska, odnosno da li su radili nešto bez dozvole nije u nadležnosti Granične policije BiH već Službe za poslove sa strancima BiH koja i vrši određene provjere. Granična policija to nije evidentirala kao nešto posebno u svojim izvještajima jer je na Graničnom prijelazu Rača preko kojeg su došli i ovi ruski državljani u grupama u septembru ušlo i izašlo 6.750 osoba sa ruskim državljanstvom. To za nas stoga nije bio poseban događaj jer se radilo o civilima koji ispunjavaju uslove za ulazak i boravak do 30 dana. Mi smo se o tom slučaju počeli interesirati tek jučer nakon što je pokrenuta cijela priča putem medija”, naglasila je Dujković.

Prema podacima Granične policije BiH u periodu od 25. septembra do 2. oktobra 2014. godine na međunarodnom Graničnom prijelazu Rača evidentiran je ulaz 144 državljanina Ruske Federacije i to: 25. septembra – 11 lica, 26. septembra – 36 lica, 27. septembra – 24 lica, 28. septembra – 24 lica, 29. septembra – pet lica, 30. septembra – 40 lica  i 1. oktobra – četiri lica.

Bh. mediji jučer su objavili kako je “148 ruskih specijalaca i obavještajaca stiglo na područje Republike Srpske” i da su “smješteni u tri hotela na području Laktaša” dok je “dio njih smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a RS na Palama”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantovalo je vijesti koje su objavili pojedini mediji u Federaciji BiH u vezi s navodnim ulaskom “148 ruskih specijalaca i obavještajaca na teritorij Republike Srpske”.

“MUP RS je obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa Ruskom Federacijom”, saopćeno je iz MUP-a bh. entiteta Republika Srpska.