Adamović: Sudsku vlast u BiH dovesti u evropske i svjetske standarde

– O temi ”Ne/uspjeh reformi sudske vlasti” govorio je Vlado Adamović koji je kazao kako suci u Bosni i Hercegovini nisu reformu proveli u više etapa na zadovoljavajući način

SARAJEVO (AA) – Suci i tužioci u Bosni i Hercegovini trebaju krenuti ispočetka i sudsku vlast u zemlji dovesti u evropske i svjetske standarde, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). 

O temi ”Ne/uspjeh reformi sudske vlasti” govorio je advokat i nekadašnji sudija suda BiH Vlado Adamović. 

Adamović se osvrnuo na situaciji u zemlji i tom prilikom kazao kako kada dođe do stanovite krize onda se traže uzroci. 

”Mi imamo zakonodavstvo koje je dalo preduvjete da sudska vlast bude odvojena od politike. Tu nema dileme”, rekao je Adamović. 

Dodao je kako ovo što je evidentirano kao trenutni problem je, u osnovi, neprimjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, odnosno neadekvatna primjena. 

Smatra je kako je zbog toga mnogo lakše identificirati gdje je problem. 

”Suci u ovoj državi su započeli sudačke reforme uz pomoć stranaca, što ljudi malo znaju, obično se misli da je obratno. Suci u ovoj zemlji nisu tu reformu proveli u više etapa na zadovoljavajući način”, rekao je Adamović. 

Dodao je kako će danas apelirati da suci i tužioci ”restartuju svoje ponašanje“ i krenu ispočetka te sudsku vlast u zemlji dovedu u evropske i svjetske standarde. 

”Naime, to je preduvjet da bi se država uopće mogla graditi”, rekao je Adamović. 

Podsjetio je da je organizacija sudskog sistema takva da tužioci podižu optužnice, a sudovi presuđuju. 

”Ono što sudovi u posljednje vrijeme presuđuju je veliki broj takozvanih oslobađajućih ili odbijajućih presuda. To je znak da optuženja nisu dobra. Pa je i opće mišljenje da je tužilaštvo trenutno najslabija karika u sudskom sistemu u ovoj zemlji“, rekao je Adamović. 

Dodao je kako stanovite odgovornosti imaju sudovi. 

Podsjetio je kako se veoma često potvrđuju optužnice koje iz procesnih razloga ne bi trebale biti prihvaćene. 

Ukazao je i na njegovo davno napisano pismo u kojem je obrazloženo zašto strani suci trebaju BiH. 

”Suprotno javnim mišljenjima, mi svoju historiju često ne znamo prezentirati“, smatra Adamović. 

Dodao je i kako je bio uvjeren da će nakon rata u Bosni i Hercegovini, nacionalnost sudaca biti veliki problem. 
Novinar Aldıjana Hadzıc

Ned, 02.06.2019. 12:16 

Adamović: Trenutni problemi su posljedica neadekvatne primjene Zakona o VTSV-u

SARAJEVO, 2. juna (FENA) – Bivši sudija Suda Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda Federacije BiH Vlado Adamović izjavio je danas da BiH ima zakonodavstvo koje daje preduslove da sudska vlast bude odvojena od politike, a da je ovo što je trenutno evidentirano kao problem posljedica neadekvatne primjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Ne/uspjeh reformi sudske vlasti” Adamović je rekao da su sudije u BiH započele reforme uz pomoć stranaca, iako mnogi misle da je bilo obratno, ali ih nisu proveli u više etapa na zadovoljavajući način. 

– Apelujem da sudije i tužioci restartuju svoje ponašanje i krenu od početka kako bi sudsku vlast u BiH približili evropskim standardima – istakao je Adamović.

Dodao je da u posljednje vrijeme sudovi donose veliki broj oslobađajućih ili odbijajućih presuda, što je znak da optužnice nisu dobre pa je opće mišljenje da su tužilaštva trenutno najslabija karika u ovom sistemu. 

– Međutim, stanovitu odgovornost imaju i sudovi obzirom da postoji sudija za prethodno saslušanje i prethodni postupak, što je kontrola istrage i podignutih optužnica, i tu ima grešaka jer se vrlo često potvrđuju optužnice koje iz procesnih razloga ne bi trebale biti prihvaćene – pojasnio je Adamović.

Upitan o eventualnom vraćanju stranih sudija i tužilaca u bh. pravosudne institucije, Adamović je rekao da ne postoji potreba za tim.

KRUG 99 VLADO ADAMOVIĆ PRAVOSUĐE