Affan Ramić: Znakovi vremena kojima se i vječnost čini smislenom

Sa najtananijim osjećanjima bola i saučetvovanja u neminovnosti odlaska primljena je vijest o smrti Affana Ramića, dobrog čovjeka, grandioznog umjetnika i jednog od osnivača Kruga 99, Asocijacije nezavisnih intelektualaca.

Život jeste individualna prolaznost, govorio je Affan, ali u prolazu se tek trajno obilježava i bilježe znakovi vremena kojima se i  vječnost  čini smislenom. A Affan je doista beskrajnom upornošću i autentičnim umjetničkim senzibilitetom hvatao u trenutku prolaznost, kojom će biti osjenčena sva naša tragika preživljenog vremena i ljepota hercegovačkog i bosanskog životnog ambijenta.

Nadasve umjetnik i dobri čovjek, prijatelj i pedagog, suočen i sa ličnom tragedijom u opkoljenom Sarajevu, nije zapadao u mržnju i očaj, niti napuštanje grada, i pored svih ponuda, grada u kojem je proveo i najsretnije trenutke svog života. Njegove izložbe u ratom opustošenom Sarajevu, bile su istinski umjetnički  izraz razaranja, opsade i otpora u ravni autentične bosanske Guernike, koje će tek buduće vrijeme znati vrednovati.

Svojom uprnošću u profiliranju Kruga 99 i njegovom  istrajnošću da se, bez obzira na sve,  nastavi njegova uloga definisana u najtežim vremenima, čini nas dužnicima Affana Ramića.