Na Papine riječi da „katolički svećenici, biskupi i kardinali boluju od “duhovnoga Alzheimera”, podsjeća fra Mile Babić

18.5.2015. (13:18)
FRA MILE BABIĆ: PRAVO JE VRIJEME ZA DOLAZAK PAPE FRANJE U BiH
SARAJEVO, 18. maja (FENA) – Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić, smatra da je pravo vrijeme za dolazak pape Franje u Bosnu i Hercegovinu, jer pripadnici naših religija i svjetonazora sebe smatraju žrtvama, a glavnim krivcima doživljavaju pripadnike drugih religija i svjetonazora, što vodi u uzajamni prezir, mržnju i nasilje.

Babić u izjavi za Fenu podsjeća da je papa Franjo pozivao Crkvu da prizna svoje grijehe, a ne da vlastitu krivnju prebacuje na pripadnike drugih religija te da je dao dosada najoštriju kritiku stanja duha u Katoličkoj crkvi u svom božićnom obraćanju prošle godine.

Podsjetio je na Papine riječi da „katolički svećenici, biskupi i kardinali boluju od “duhovnoga Alzheimera”, te da je govorio o njihovoj pohlepi za moći i o tome da su mnogi crkveni dostojanstvenici robovi svojih strasti, ćudi i manija te da se smatraju besmrtnima, a čak je imenovao 15 bolesti koje onemogućuju rad papinskih vlasti.

– Značajno je da je to rekao upravo u ovom vremenu. On je papa koji nas želi suočiti s istinom o nama samima, jer nas samo istina može spasiti od našega vlastitoga samouzdizanja i samoobožavanja – naglasio je Babić.

U današnjem svijetu, ističe fra Mile Babić, vladaju strahovi od svega i svačega. Osobito su opasni oni patološki, a papa Franjo tvrdi da je u današnjem svijetu primjetan porast patologije straha i očaja. Iz tih bolesnih strahova nastaju agresija i depresija a Papa to naziva psihologijom groba.

– Umjesto da današnji ljudi svoj život nastoje učiniti boljim i radosnijim, oni nastoje uništiti svoj i tuđi život tehnički na što savršeniji način. Umjesto ljubavi prema životu imamo ljubav prema smrti – naglašava fra Mile.

Govoreći o trenutnoj situaciji u svijetu  naglašava da je papa Franjo kazao da u današnjem svijetu vlada ekonomija novoga idolopoklonstva – novca. Time je rečeno, pojašnjava fra Mile, da je u današnjem svijetu novac postao glavno božanstvo, kojemu se svi klanjaju. Uime toga lažnog božanstva brat ubija brata i vode se ratovi među narodima i državama. Danas ljudski život služi za profit, jer je profit postao važniji od života.

– Profit se na svjetskoj razini uvećava, a istodobno se povećava broj siromašnih. Posjedovanje čini čovjeka sebičnim, a robovanje sebi i svojoj sebičnosti najgore je ropstvo- upozorava fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

(Fena) gk/dj