Ambasador baš kao u Guberniji: Program HDZ- a program je i Hrvatske

16.9.2015. (21:22)

OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA HDZBiH SARAJEVO (Foto)
SARAJEVO, 16. septembra (FENA) – Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara večeras je 25 godina djelovanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Sarajevu (1990.-2015.) članovima stranke čestitao na prigodnoj svečanosti u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru Bosna Srebrna.

– Bilo je hrabro utemeljiti ovu zajednicu 1990. godine kada nije bilo poželjno biti Hrvat i zato se uvijek trebamo prisjećati ljudi koji su izdržali sve to i hrabro se borili za poziciju hrvatskog naroda. HDZBiH s oko 40.000 članova s čvrstom organizacijom zajednice žena i mladeži, s pozicijama u vlasti od državne, entitetske do općinske, sudjeluju u vlasti na temelju rezultata, koje smo ostvarili s Hrvatskim narodnim saborom, osvojivši više od 80 posto glasova hrvatskog naroda. To je razlog da večeras slavimo – rekao je Čavara.

Pokretač pri realizaciji ulaska BiH u NATO savez i Evropsku uniju je, naglašava, upravo HDZBiH.

-Ne trebamo dopustiti da nas ljudske slabosti i ljubomora razaraju.  Prijatelj se vidi u teškoćama, a tada smo najači – poručio je Čavara.

Na svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, zamjenica predsjednika HDZBiH i predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BIH Mato Franjičević, član Predsjedništva HDZBiH i predsjedatelj kluba Hrvata u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, te HDZ-ovi ministri u Vladi FBiH.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio kazao je da je HDZBiH ključan za poziciju hrvatskog naroda u BiH. 

– Hrvatska je dužna skrbiti o tome, pri čemu mora imati partnera, a to je oduvijek bila Hrvatska demokratska zajednica BiH. Program HDZ- a program je i Hrvatske – izjavio je hrvatski ambasador u BiH. 

Predsjedatelj Županijske organizacije HDZBiH u Sarajevu Dražen Trlin istakao je da je pred HDZ-om izazov da na lokalnim izborima naredne godine osigura vijećnike u sarajevskim općinama. Potvrdio je da će na tome „rovovski“ raditi 24 člana Odbora.

Također i član Predsjedništva HDZBiH i predsjednik ŽO HDZBiH Vrhbosna Anton Rill ukazao je da u Kantonu Sarajevo HDZBiH nema nijednog vijećnika, navodeći da je Hrvata u Sarajevu sve manje.

– Zato moramo dati svoj doprinos. Želimo svoj TV kanal, kao što imaju i preostala dva konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaci i Srbi – dodao je Rill.

U posljednjih 25 godina, zaključio je, HDZBiH je u Sarajevu iskazao političku dosljednost u vlastitom promišljanju i priznanju jedino demokratskih metoda i standarda.

(Fena) mb