AMBASADOR FERGUSON O BRITANSKIM CILJEVIMA U BiH, Ministar vanjskih poslova: Prekrajanje granica na Balkanu je završeno

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) – Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson napisao je danas u svom blogu da je, kada je u julu stigao u Mostar na usavršavanje jezika, među prvim novim frazama koje je naučio bila “teorija zavjere”.Istakao je da mu je još zabavnije bilo kada mu je njegova nastavnica pokazala TV emisiju o američkom sistemu HAARP koji, navodno, nije samo uzrok poplava u Bosni i Hercegovini, već i prirodnih katastrofa od Haitija do Japana.- U Velikoj Britaniji imamo izreku, nikada ne dozvoli istini da stane na put dobroj priči! Od preuzimanja dužnosti britanskog ambasadora, susreo sam se s brojnim teorijama zavjere koje se tiču naše uloge ovdje, a neke od njih su podržale i osobe na najvišim nivoima vlasti – naveo je ambasador Ferguson.

Dodao je da im je proteklih sedmica na teret stavljeno kovanje zavjere za obnavljanje Otomanskog carstva, planiranje spaljivanja zgrada vlada u februarskim nemirima, te korištenje britanskih vojnika kako bi utjecali na glasanje građana na općim izborima.

– Naravno, sve ovo su čiste gluposti i ne mislim da iko zaista vjeruje u njih. Kad bi 30 uposlenika Britanske ambasade sve ovo mogli ostvariti, onda bi svi trebali dobiti povišice. Ali, ovo me je natjeralo na razmišljanje. Mi mnogo govorimo o tome koliko je značajno povećati transparentnost, stoga sam odlučio da, po prvi put, objavim ciljeve rada Britanske ambasade – napisao je ambasador Ferguson.

Naglasio je da su ti ciljevi odraz britanskih interesa u Bosni i Hercegovini, te da usmjeravaju i oblikuju sve njihove aktivnosti kojim se ovi ciljevi podržavaju.

– Oni služe kao osnova za mjerenje našeg učinka i napretka i na osnovu istih nam se dodjeljuju finansijska sredstva – napisao je ambasador Ferguson.

Pojasnio je da su ciljevi njihovog rada svrstani u dvije grupe od kojih prvu čine četvorogodišnji strateški ciljevi (2014/15 – 2017/18), a to su: 1. Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata za Evropsku uniju, 2. BiH je stabilna, njena Vlada je funkcionalnija i odgovornija, rizik od kolapsa/konflikta je nizak, a potreba za međunarodnom podrškom je manja, 3. vladavina prava je duboko ukorijenjena, 4. aktiviran je Akcioni plan za članstvo BiH u NATO, te 5. bolja poslovna klima u BiH, transparentnije donošenje odluka Vlade i povećane opcije za UK kompanije.

Naveo je i 10 ciljeva za period 2014/15: 1. slobodne i pravedne izbore u 2014. godini, kampanje fokusirane na socioekonomska pitanja i put ka EU i da Vijeće ministara BiH bude brzo formirano, 2. dogovoren mehanizam za koordinaciju s EU i koordiniran pristup BiH ka IPA fondovima i relevantnim pododborima, 3. podršku novom ekonomskom planu EU, uključujući Sporazum za rast i zapošljavanje i saradnju s međunarodnim finansijskim institucijama radi ostvarivanju napretka, te 4. putem ambasadinih projekata uspostaviti mehanizme i razviti radne kapacitete kako bi bila povećana efikasnost i povjerenje javnosti u sistem pravosuđa. Projekat koji se bavi ratnim zločinima daje potporu EU sredstvima u povećanju broja procesuiranih slučajeva.

Osim toga tu je: 5. kontinuirana podrška inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u kontekstu sukoba (PSVI) ostvarena kroz projekte i zagovaranje, uz uspješno predstavljanje PSVI Protokola i nastavak rada sa pravosuđem, policijom, vojskom, NVO-ima i institucijama kako bi BiH preuzela ovu politiku, 6. podržati razvoj civilnog društva, osnaživanje građana, naročito onih iz poslovnih grupa, medija, NVOa, žena i mladih kako bi mogli raditi na i uključiti se u lokalne i državne političke procese (saradnja sa EU i drugim partnerima), 7. podržati državne i entitetske strategije za borbu protiv korupcije, zajedno sa EU i drugim donatorima, 8. podržati izgradnju kapaciteta Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija kroz otvaranje prema javnosti i projekte, kako bi bila promovirana bolja međupolicijska saradnja i regionalna saradnja, 9. uspostaviti učinkovit i transparentan proces odabira i obuke oficira u Oružanim snagama BiH i 10. podržati britanske kompanije u osvajanju tržišta u BiH.

– Tu je još nekoliko ciljeva koji se tiču rješavanja konzularnih slučajeva i upravljanja novčanim sredstvima i kadrovima Ambasade, ali, u osnovi, to je to. To je ono što mi radimo – tvrdi ambasador Ferguson.

Dodao je da možda nije interesantno kao neke maštovite teorije zavjere ali je u njegovim knjiga to puno važnije i značajnije.

– Uskoro ćemo krenuti s radom na ažuriranju naših ciljeva za narednu godinu pa me veoma interesuju vaša mišljenja. Da li su ovi ciljevi preambiciozni, ili nisu dovoljno ambiciozni? Da li smo se fokusirali na prave stvare? Šta bi mogli raditi više, a šta manje? I, kako vi ocjenjujete naš napredak na ostvarivanju ciljeva koje sam vam upravo predstavio? Molim vas da mi kažete šta mislite. Do tada, vraćam se kovanju zavjera radi ostvarenja svjetske dominacije dok milujem svoju pufnastu bijelu mačku… – napisao je u svom blogu britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

(Fena) ff

Kolumna Ministra vanjskih poslova Velike Britanije: Prekrajanje granica na Balkanu je završeno!

Više hiljada vas je 12. oktobra izašlo na birališta diljem Bosne i Hercegovine kako biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju u naredne četiri godine. Ove četiri godine bit će odlučujuće za budućnost BiH i za sve njene raznolike narode. Reći ću iskreno, i kao prijatelj, trenutna stagnacija u vašoj zemlji mora se okončati.

Pozitivna promjena

Previše je korupcije i neefikasnosti. Nema dovoljno radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Prevelik je broj vaših fakultetski obrazovanih mladih ili nezaposlen ili napušta svoje porodice i svoju zemlju. Vaši sistemi obrazovanja i zdravstva daleko su ispod standarda bilo gdje drugo u Evropi. Najhitnije pitanje je ekonomska situacija koja je i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj ozbiljna i neodrživa. Promjena se mora desiti.

Ujedinjeno Kraljevstvo želi da ta promjena bude pozitivna i nabolje.

Da budemo jasni, ovo nisu izazovi koji se mogu riješiti pozajmicom od nekoliko miliona eura, bilo od Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, EU, Rusije, ili od nekog drugog. Ovo su duboko ukorijenjeni, sistemski problemi koji su odraz kompleksnosti birokratije, slabosti ekonomije i posebnih interesa nekih političkih vođa i kompanija u državnom vlasništvu koji žele zadržati nefunkcionalni status quo. Konkurentnost globalne ekonomije se povećava. Pozajmice, bez obzira na to od koga uzete, moraju biti vraćene s kamatom. Trošenje tuđeg novca suviše je lako; izazov je pomoći BiH da zaradi svoj novac.

Nije prekasno, ali oni koje ste vi izabrali moraju prestati samo popunjavati pukotine i početi implementirati program ozbiljnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi. Mi čvrsto vjerujemo da BiH može uspjeti. Mi vas želimo vidjeti u Evropskoj uniji i NATO-u, gdje kao zemlja koja je u srcu Evrope i s tako značajnom ulogom u zajedničkoj historiji, čvrsto i pripadate. Mi vam možemo pomoći u reformama koje su vam potrebne da uspijete, kao što to ostali u regiji rade. Ali, mi ne možemo više od vas samih željeti bolju budućnost za vas.

Detaljno smo pratili vašu izbornu kampanju i u mnogim poljima nas je zabrinula, ali i dala prostor za nadu. Zabrinula jer je bilo previše govora o razlikama i podjelama. Pobudila nadu jer je, više nego u prošlosti, postojao stvarni fokus skoro svih stranaka na potrebu da se radi na ključnim socioekonomskim reformama koje mogu pomoći da ekonomija postane konkurentnija, da se da podstrek privatnom sektoru, da se otvore nova radna mjesta i da se privuku strane investicije.

Izbori su iza nas i sada je vrijeme da se krene s konkretnim djelovanjem. Prvi korak je da političari zasuču svoje rukave i formiraju vladajuću koaliciju. Izazovi koji su pred BiH ne mogu čekati da prođu mjeseci u raspravama ko će dobiti koju poziciju. Umjesto na pozicije i podršku, stranke se moraju usmjeriti na politike i prioritete kojima će se doći do konkretnih rezultata.

Raditi kao tim

Mi smo spremni raditi s novoizabranim vođama iz svih stranaka na pozitivnom, evropskom planu. Oni moraju prestati razmišljati na etničkim principima i početi razmišljati na ekonomskim principima. Ne gubite dragocjeno vrijeme u raspravama o referendumima i otcjepljenju. To se neće desiti. Mi imamo zakonsku obavezu da štitimo teritorijalni integritet BiH i jednako smo predani toj odgovornosti sada kao što smo bili i kada je Dejtonski mirovni sporazum potpisan prije 19 godina. Prekrajanje granica na Balkanu je završeno.

Najbolji smo kada se ujedinimo. BiH u tome nije izuzetak – bilo dok navijate za svoju reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu ili dok pomažete svojim komšijama nakon groznih poplava koje su se desile ove godine. I vaše vođe moraju raditi kao jedan tim ako je cilj da još jednom zajedno postignemo uspjeh u pokretanju vaše zemlje naprijed. Ovo je izbor koji su vaši susjedi napravili.

EU i NATO garancija za sigurnost i prosperitet

Hrvatska se pridružila EU. Srbija je počela pristupne pregovore početkom godine. Albanija je dobila status kandidata. Mi želimo da im se vi pridružite, jer je pridruživanje EU i NATO-u najbolji način da se postignu vaša sigurnost i prosperitet, a time i sigurnost i prosperitet Evrope – i to je ono što je za sve nas snažan strateški interes. Ako napravite takav izbor, onda će vam Britanija, i naši evropski partneri, dati podršku na svakom dijelu tog puta.

Autor: P. HAMMOND – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/142298/previse-je-korupcije-i-nezaposlenosti-u-bih#sthash.iOo4QzkU.dpuf