Američki kongresnik Mike Turner upozorio je dužnosnike Bosne i Hercegovine

PODGORICA,3. ožujka 2015.(Hina)

 

Američki kongresnik Mike Turner upozorio je dužnosnike Bosne i Hercegovine da bi Washington toj zemlji mogao obustaviti pomoć ako službeno Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine, prenose u utorak podgorički mediji o području koje obje države smatraju svojim.

 

Dnevnik Vijesti navodi da je Turner u pismu bošnjačkom članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se vlasti BiH pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.

 

Prema diplomatskim izvorima na koje se list poziva Turner je dostavio Izetbegoviću i taj dokument naslovljen kao Prijedlog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act), piše list.

 

Problem Sutorine “pokušaj je stvaranja teritorijalnog spora za zaustavljanja integracija u euroatlanske institucije, kao što je NATO”, upozorio je Turner, piše crnogorski list.

 

Kongresnik Turner predsjedavajući je Parlamentarne skupštine NATO-a i zagovornik ulaska Crne Gore u NATO.

 

Turner je bio gradonačelnik Daytona kada su tome gradu 1995. bivši predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević dogovorili Daytonski sporazum kojim je okončan rat u BiH i uspostavljen današnji ustroj te zemlje.

 

Crnogorski dužnosnici tvrde da je Daytonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije  Sutorina teritorij Crne Gore.

 

Bosanskohercegovački stručnjaci osporavaju takvo mišljenje.

 

Teritorij Sutorine uz morsku obalu Crne Gore koji vodi k Prevlaci obuhvaća područje od osamdesetak četvornih kilometara bio je u u sastavu BiH, ali je Kraljevina Jugoslavija to područje pripojila bokokotarskom srezu.

 

Arbitražna komisija u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija kao Badinterova komisija, prema njezinu predsjedniku francuskom pravniku Robertu Badinteru, bila je arbitražna komisija koju je Vijeće ministara tadašnje  Europske ekonomske zajednice 1991. zadužilo za rješavanje spornih pravnih pitanja u cilju mirnog rješenja krize u bivšoj Jugoslaviji.

 

Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara BiH u studenome 2014., nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. godine.

 

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlament BiH ocijeni neprihvatljivim ugovor o granici s Crnom Gorom navodeći da Sutorina pripada BiH.

 

Predstavnički dom BiH tek treba glasati o toj rezoluciji.