Bleiburg u Sarajevu

sdr

Izjava Kruga 99 sa vanredne sesije

Nikada Sarajevo pod bilo kojim režimom, pa i onim sada prokazanim – socijalističkim, nije zabranjivalo katoličke mise, niti su bile upitne. Naprotiv, svaka Božićna misa – ponoćka, bila je uvijek očekivana sa radošću i poštovanjem i prisustvom i onih drugih, ili čak i vjerski nesenzibilnih. Ovogodišnje dislociranje mise za žrtve nacističkih kolaboracionista na Bleiburgu i onih nevinih koje su kolaboracionisti vodili u bespuće, građani Sarajeva sada ipak doživljavaju kao poticanje etničke netrpeljivosti i razdor među abrahamskim religijama kojima je ovaj grad uvijek bio otvoren dom i utočište.

Činjenica da se misa održava u organizaciji Počasnog bleiburškog voda (koji slijedi tradicije vojske NDH) te biskupskih konferencija i pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske, kao i pod supokroviteljstvom nevladine organizacije HNS; nametanje provođenja obaveze propisane zakonom druge države te konačno i provokativni karakter, bahatost i nadmenost u tretiranju BiH i Grada Sarajeva kao da je riječ o hrvatskoj guberniji – potvrđuju političke namjere i prirodu ovog događaja kao instrumenta u ostvarenju tih namjera.

Bez obzira na naše zakonodavstvo i otpor javnosti nastavljaju se pripreme za održavanje mise razdora, podmeću se nesuvisla obrazloženja o aktuelnom antifašizmu kao neokomunizmu, izbjegava se definisati sadržaj i opseg pojma “nevinih žrtava”, amnestiraju se stradali bez suđenja kao da su nacifašističke žrtve iz masovnih grobnica imale takav tretman. Izostankom jasnog određenja prema političkim režimima blajburških zločinaca, relativizacijom odgovornosti nacističkih kolaboranata i ustaških, i četničkih, i belogardejskih, i balističkih vojski poraženih i na Bleiburgu sedam dana nakon kapitulacije nacističke Njemačke i okončanja Drugog svjetskog rata – hoće se relativizirati grijeh za užasna djela i eliminaciju nevinih, a posebno žrtava koje su podnijeli stradali antifašisti.

Sva frazeologija o komemoraciji “nevinim žrtvama” Bleiburga i svih drugih stratišta u Hrvatskoj i u BiH katoličke religijske, kao i drugih religijskih zajednica za druga stradanja – pa i učenje dove na Mirogoju u Zagrebu, ne mogu djelovati iskreno bez suočenja sa tamnim stranama vlastite prošlosti i priznanja vlastite suodgovornosti i krivnje za stradanja, progone, deportiranja, mučenja i ubijanja nevinih ljudi – kako u 2. svjetskom, tako i u posljednjem ratu. A posebno ne bez priznanja činjenica o postojanju presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, genocida i holokausta, kao i sukrivnje za nespremnosti na otklanjanju njihovih moralnih i političkih posljedica i srodnih tvorevina u obnovi demokratskog društva Bosne i Hercegovine, razumijevanja i solidarnosti.

Članovi Kruga 99 će u subotu, 16. maja u 11 sati, ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu položiti cvijeće na spomen obilježje 55 obješenih građana Sarajeva, i posljednje 783 sarajevske žrtve Maksa Luburića. Biće to i gesta pomena na 9.091 žrtvu, čija imena su popisana na spomen obilježju Vraca, pripadnike svih etničkih grupa, među kojima je preko 7.000 Jevreja. Članovi Kruga će se nakon polaganja cvijeća u 12 sati pridružiti mirnoj protestnoj šetnji građana Sarajeva u ulici Ferhadija.

Adil Kulenović, predsjednik

Snimak Izjave na https://youtu.be/REm28LcFvqY