Bleiburg u Sarajevu

IZJAVA KRUGA 99

Povodom najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. maja za hrvatske žrtve Bleiburške tragedije, odnosno, kako je prvobitno bilo označeno na spomen obilježju u Bleiburgu, hrvatske vojske iz 2. sv. rata, Krug 99 ističe slijedeće:

  1. Nije riječ ni o kakvom crkvenom poslanju i primjerenom činodejstvu katoličke crkve već ciljanoj i osmišljenoj političkoj provokaciji najvišeg ranga prema Sarajevu i  Bosni i Hercegovini. Nepojmljiv gest za civiliziranu i antifašističku Evropu treba da postane standard za Sarajevo i BiH. Onih koji su upravo najveće žrtve nacizma i neofašizma i u Drugom svjetskom i posljednjem ratu protiv BiH. Nepriznavanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, kao otklanjanja njihovih posljedica, ovim gestom se želi legitimizarati i legalizirati. Podmećući „kukavičije jaje“ komunizma želi se reafirmirati istorijski revizionizam radi sadašnje političke zloupotrebe i  prikriti nacističkih i kolaboracionistički karakter vojski, ne samo NDH, odgovornih i za stradanje nevinih civila koje su predvodili na Bleiburgu. Tim prije što komemorativne mise nisu nikada održavane nevinim žrtvama njihovih zlodjela ne samo u Jasenovcu već i diljem Bosne i Hercegovine.
  2. Nominalno, BiH je antifašistička država i faktički, po ustavu Republike BiH čije odredbe nisu nikada stavljene van snage. Zbog toga moraju nadležni državni organi poduzeti mjere u sprečavanju događaja koji može izazvati teške posljedice po javni red i mir u glavnom gradu Sarajevu i BiH. Prvi korak u tom pravcu treba biti smjena potpredsjednice VSTV Ružice Jukić, koja se u suštini izjasnila da ne prihvata takvo određenje države BiH.
  3. Pozivamo uzoritog Kardinala Vinka Puljića i Biskupsku konferenciju BiH da još jednom preispitaju namjeru održavanja komemorativne mise u Sarajevu. U protivnom, moraju prihvatiti sve pravne i političke posljedice koje ovim činom mogu biti izazvane, a posebno na ugrožavanje javnog reda i mira.
  4. Pozivamo i Islamsku zajednicu u BiH da se jasno odredi prema Islamskoj zajednici u Hrvatskoj oko namjere učenja dove ovim povodom.
  5. Krug 99 će po potrebi održati vanrednu sesiju i pozvati političke stranke na državotvorno jedinstvo, bez zbunjujućeg strančarenja i „lova na ljudske duše“, a sve ljude dobre volje na primjerenu protestnu šetnju. Posebno ćemo pozvati nasljednike  žrtva nacifašizma i jednog i drugog rata, na suzdržanost i dostojanstvo.
  6. Krug 99 će uputiti pismo razumijevanja papi Franji, koji je uvijek imao senzibilitet prema Sarajevu i BiH,  i svakoj pojavi reafirmacije neonacizma.